Tedbir Nafakasına İtiraz
Tedbir nafakasına itiraz nasıl yapılır? Bu ve benzeri olan sorularınızın yanıtını, internet sitemizde yer alan makalelerimizde ve hukuk büromuz ile yapacağınız görüşmelerde öğrenebilirsiniz.
Dava sürecinde eşlerden biri, diğerine barınması ve geçinmesi için maddi olanakları dâhilinde belli bir miktar nafaka öder. Bu nafakaya tedbir nafakası denilir. Nafakanın miktarı belirlenirken; Tarafların gelir düzeyleri göz önünde bulundurulur.
Nafakanın kararı davanın içerisinde verilir fakat davanın açılma tarihinden itibaren hesaplanarak, ödeme yapılmasını hükmedilir. Mahkemenin belirlemiş olduğu bu nafakaya süresi dâhilinde itiraz edilebilir. Kişilerin öncesinde ya da sonrasında böyle bir hakları olmaktadır. İtiraz miktarın fazlalığına olursa nafakanın düşürülmesi talep edilir, hiç ödenmemesi isteniyorsa da komple nafaka ödenmesine itiraz edilir. Tedbir nafakasına itiraz yapıldıktan sonra, kararı yine hâkim verecektir.
Tedbir Nafakasında Zamanaşımı
Tedbir nafakasında zamanaşımı süresi uygulaması yapılmaktadır. Yani Kanun koyucunun belirlemiş olduğu süre içerisinde, gereken işlemler yapılmalıdır. Aile hukukuna dair birçok konu zamanaşımı süresine uğramasa da, nafaka istisnai bir durum olarak bu uygulamada yer almaktadır.
Kanun koyucunun belirlemiş olduğu maddeleri esas alarak belirtebiliriz ki; Nafakaya dair taleplerde alacak söz konusu olduğu için, burada uygulanan zamanaşımı süresi 10 yıl olmaktadır. Nafaka alacakları sıralamalı olarak bir alacak olduğu için, takipten geriye doğru olarak 10 yıllık süre içerisinde doğacak alacakların talep edilmesi, zamanaşımına uğrayan alacakların da 10 yıllık süre içerisinde olması gerekir.
Tedbir Nafakası Ödenmezse
Tedbir nafakası ödenmezse ne olur ve nasıl bir yaptırım uygulanır? Nafakanın ödenmemesi durumunda neler yapılabileceği İcra ve İflas Kanununda belirtilmiştir. İcra ve Kanunlarına göre nafakasını ödemeyen kişiye yönelik ilk olarak icra takibi başlatılır. İcra takibinden sonra da nafaka ödemeyen taraf için, cezai işlem uygulaması olarak hapis cezası verilir.
Hapis cezasının ortadan kalkması için, nafaka yükümlüsünün nafakasını ödemesi gerekir. Ayrıca belirtelim ki; hapiste geçirilen günler, nafaka borcunu karşılık olarak sayılamaz. Yani kişi hapis cezasından sonra yine nafakasını ödemekle yükümlüdür. Fakat bu süreç içerisinde taraf, tedbir nafakasına itiraz veya nafakanın kaldırılması gibi bir talepte bulunduysa, hâkim cezanın ertelenmesine karar verebilir.
Tedbir nafakasına itiraz ve diğer nafaka konularınız hakkında görüşme talepleriniz için, Büyükçekmece Avukat ile görüşebilirsiniz. Avukatımız, size davanız için en uygun yol haritasını belirleyerek mağduriyet yaşamanıza engel olur.
Bir sonraki yayınımız olan Boşanma Davasında Af konusuna göz atabilirsiniz.
6
Merhaba hocam.Sahsim nisan 2019 da gönüllü olarak 3000 tl tedbir nafaka verilsin diye dilekçe verdim.Maasim şuan 6700 tl.Bu vermiş olduğum gönüllü tedbir nafakasını azaltabilirmiyim?Nasil ve ne kadar azaltabilirim?Çünkü geriye kalan ücret bana yetmiyor ayrıca kredi taksitlerimde var.
Merhaba asgari ücretle çalışıyorum çocuk yok nafaka nekadar öderim