Ticari Dava Açma Süresi

Ticari dava açma süresi ne kadar olmaktadır? Hukuk sistemimize göre, her davanın açılma süresi hakkında zamanaşımı belirlenmiştir. Fakat bu konuyu ticari davalar hakkında inceleyecek olursak; Ticari dava açılmadan önce arabulucuya başvuru yapılmasının zorunlu olduğu görülmektedir.

Arabuluculuk sistemi, son yıllarda hukuk sistemimizde pek çok dava konusunun kısa sürede sonuçlanmasını sağlamıştır. Bu sebeple de;

  • İş davaları
  • Ticari davalar
  • Abonelik sözleşmesinden kaynaklanan ödeme alacaklarına takip başlatılması konuları bu sisteme zorunlu olarak bağlanmıştır.

Arabuluculuk sisteminde zorunlu alanlarda yer alan dava konuları için, ilk olarak mahkemeye başvuru yapılması davanın reddine neden olur. Dava açılmadan önce arabulucuya başvuru yapılmalı ve bu sürecin sonuçlanması beklenmelidir. Arabuluculuk süresinde anlaşma sağlanamazsa, süresinin bitiminden itibaren iki haftalık süre içinde dava açılabilir. Ticari dava açma süresi de bu şekilde iki haftadır.

Ticari Arabuluculuk Anlaşamama

Kanun koyucu arabulucuya başvuru yapmayı zorunlu yapmışsa da, bu süreçte taraflara anlaşma şartı koymamıştır. Yani taraflar arabuluculuk süresinde karşılıklı olarak şartlarını belirler ve bu değerlendirmeye göre anlaşma sağlanabilir. Anlaşma sağlanamayan durumlarda da, dava süreci başlatılır.

Taraflar, arabulucu toplantılarına kendileri gidebileceği vekil avukatları da gidebilir. Yetkili arabulucu ile yapılan toplantılar 4 seans şeklinde olmaktadır. Fakat taraflar kesin şekilde anlaşmama kararına varmışsa eğer, ilk toplantının sonucunda da arabuluculuk dosyası kapatılabilir.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, yetkili arabulucu bu sonuca uygun şekilde tutanak düzenlemesi yapar. Dava açma hakkına sahip olan tarafın, dava açma süresi de bu andan itibaren başlar. Dava açmayı talep eden taraf; Arabuluculuk tutanağı, dilekçe ve diğer evraklarını düzenleyerek dava sürecini başlatır.

Arabuluculuk Dava Açma Süresini Keser

Ticari dava açma süresi kadar araştırması yapılan bir konuda, arabuluculuk süresinin dava süresine etkisi olmaktadır. Şöyle ki; Dava konusu fark etmeksizin arabuluculuk süreci devam eden taraflar, mahkemeye başvuru yapamazlar. Çünkü bu sürede kesinleşmemiş bir karar vardır ve taraflar bu sırada anlaşma sağlayabilir.

Yukarıda da belirttiğimiz niteliklerden dolayı, yetkili arabulucu sürece dair tutanak düzenlemesini yapmadan dava açılamaz. Arabuluculuk sisteminin buradaki en temel amacı, tarafların karşılıklı olarak taleplerini belirtmeleri ve kısa sürede sonuca ulaşılmasıdır.

Türk hukuk sistemimiz dâhilinde dava süreleri, mahkeme yoğunluğu nedeni ve duruşma süreleri nedeniyle uzun zaman sürmektedir. Arabuluculuk sistemi yıllarca devam edebilecek olan bir davayı, anlaşma sağlanması dâhilinde ortalama 1 ay içerisinde sonuçlandırmaktadır.

Ticari dava açma süresi ve arabuluculuk başvurularınız için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

1

Yorumlar (1)

Bilgilendirme için teşekkürler, sizinle nasıl iletişim kurabilirim?

Yorum Gönder