Tüketici Davası Nerede Açılır

Tüketici Davası Nerede Açılır

Tüketici davası nerede açılır sorusu birçok tüketici tarafından bilinmeyen önemli bir detay olmaktadır. Tüketici mahkemesine başvurmadan öncede yapılabilecek işlemlerin olduğunu belirtmek isteriz. Şöyle ki; aldığınız ürün size anlatılan gibi çıkmadığı zaman satıcı bunu telafi etmekle yükümlüdür. Eğer ki satıcı bu durumu telafi etmezse tüketici haklarına şikâyette bulunur ya da dava açabilirsiniz. Fakat burada esas olan durum dava nerede açılır sorusunun yanıtını bilmeniz olmalıdır. Aksi durumda davanız usule aykırı olur.

Tüketici mahkemeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kurularak görev alanı bu şekilde belirlenmiştir. Tüketici mahkemesinde dava açma yetkisi olan kişiler, “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirlenmiştir. Tüketici mahkemeleri nezdinde Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalar harçlardan muaf tutulmaktadır.

Özel hukuk davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemeleri genel olarak üçe ayrılır. Bunları belirtmek gerekirse;

  • Asliye Hukuk Mahkemesi,
  • Sulh Hukuk mahkemesi,
  • Özel Mahkemeler (Tüketici Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi, Kadastro Mahkemesi, İş Mahkemesi vb. gibi).

Tüketici davası nerede açılır başlıklı makalemize tüketici davası ile ilgili bilgiler vererek devam edeceğiz.

Tüketici Mahkemesinde Yargılama Usulü Nasıldır?

Tüketici mahkemesinde yargılama usulü nasıldır ve neler yapılmalıdır sorularının yanıtlarını makalemizin bu kısmında bulabilirsiniz. Tüketici davaları, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde de açılabilir. Tüketici davası nerede açılır bilmezseniz yaşanacak yanlışlılar hak kaybı yaşamanıza sebep olacaktır. Tüketici mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır.

  • Basit yargılama usulünde mahkemede dava açılması ve davaya cevap verilmesi bir dilekçe ile olur.
  • Cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.
  • Taraflar dilekçeleri ile birlikte, tüm delillerini açıkça ve hangi olayın delili olduğunu da belirterek bildirmek; ellerinde bulunan delillerini dilekçelerine eklemek ve başka yerlerden getirilecek belge ve dosyalar için de bunların bulunabilmesini sağlayan bilgilere dilekçelerinde yer vermek zorundadır.

Tüketici Mahkemesinin Görev Alanı

Tüketici mahkemesinin görev alanı Kanun koyucu tarafından belirlenmiştir. Tüketici mahkemeleri tek hâkimli olarak görev yapmaktadır. Değeri para ile ölçülen ihtilaflarda doğrudan tüketici mahkemesine dava açılabilmesi için dava konusu miktarın her yıl belirlenen parasal değerin üzerinde olması gerekir.

Tüketici davası nerede açılır ve tüketici haklarına dair detaylı bilgi almak için iletişim bölümündeki bilgilerden yararlanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Boşanma sebeplerinin sınıflandırılması hakkında bilgi için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Yorum Gönder