Velayet Davasında Hâkim Kararı

Velayet Davasında Hâkim Kararı

Velayet davasında hâkim kararı verdikten sonra sonucu değiştirmek mümkün mü? Ayrıca hâkim, velayet hakkı kararını neye dayanarak vermektedir? Velayet; ergin olmayan çocuk ve akıl ehliyeti olmayan kişi için anne ve babada olan karar verme yetkisidir. Bazı durumlarda bu hak tek tarafa verilebileceği gibi, iki taraftan da alınabilmektedir.

Boşanma davası ile birlikte velayet hakkı taraflardan birine ait olur. Diğer tarafta çocukla kişisel ilişki kurma haklarından faydalanır. Eğer ki, anlaşmalı boşanma davası olacaksa müşterek çocuğun velayet hakkının hangi tarafta olacağına, taraflar ortak şekilde karar vermelidir. Boşanma davası sürecinde konu hakkında uzlaşma sağlanamazsa, dava anlaşmalı değil çekişmeli olur. Çekişmeli boşanma davası sürecinde ve velayet davasında hâkim kararı vermek için pek çok etkene bakmaktadır.

Velayet Kararında Hâkim Nelere Dikkat Eder?

Velayet kararında hâkim nelere dikkat eder? Hâkim, velayet kararını verirken tamamen çocuğun çıkarlarını göz önünde bulundurur. Bu sebeple de sorunun pek çok yanıtı olmaktadır. Bunları maddeler halinde belirtecek olursak;

  • Çocuğun yaşı
  • Çocuğun eğitim durumu
  • Çocuğun psikolojik durumu
  • Tarafların maddi olanakları
  • Tarafların yaşam tarzları
  • Diğer etkenler

Velayet hakkı alamayan taraf, kişisel ilişki kurabilir. Kişisel ilişkiden dolayı bahsedilen durum; Mahkemenin belirlediği gün ve saatler içerisinde çocukla görüşülmesidir. Ayrıca velayetten yararlanamayan taraf, çocuğun giderlerine ortak olmak için nafaka ödemesi yapmakla yükümlüdür. Nafakanın miktarını da, mahkeme belirler ve bu ödeme yapılmak zorundadır. Velayet davasında hâkim kararını verdikten sonra, velayet hakkından yoksun kalan taraf talep ederse, karara itiraz ederek tekrar dava açabilme hakkına da sahiptir.

Velayet Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Velayet kararına itiraz nasıl yapılır? Hangi koşullarda velayet değiştirilir? Mahkeme karar verdikten sonra, çocuğun velayet hakkını almak için, tekrardan bir dilekçe hazırlanır ve itiraz edilir. Bundan sonra da velayetin değiştirilmesi davası açılabilir. Bu davanın açılması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususta; davalı olan tarafın çocuğun etkin yararlarını zarara sokacağını kanıtlayabilmektir. Aksi olan durumlarda dava kazanılamaz. Eğer ki; çocuğa kötü davranılıyorsa, bakımı ihmal ediliyorsa, çocuk suça sürükleniyorsa vb. etkenler yapılıyorsa ve bunlar ispat edilirse velayet değiştirilir.

Velayet davasında hâkim kararı ve diğer velayet davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sitemizdeki iletişim bilgilerinden faydalanarak, Büyükçekmece Avukat ile görüşebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Delilleri Karartma Şüphesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

Iyi gunler ben evlilik dişi cocuğum var ama kimlikte bnim adim onun adi var ama benim soyadimi taşiyo ama velayet annede kendi cocuğa bakmiyo hep bende kendi ceza evinde velayeti nasil alabilirim

Yorum Gönder