Velayet Düzenlemesi

Velayet Düzenlemesi

Velayet düzenlemesi nasıl yapılır ve bu düzenleme yapılırken neler esas alınır? Bu ve benzeri olan sorularınızın yanıtını, hukuk büromuzun hazırlamış olduğu bu makalede bulabilirsiniz. Velayete dair daha farklı içeriklere ulaşmak için, internet sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Velayet, ergin olmayan çocuk için ve ayırt etme gücü olmayan kişi için düzenlenir. Velayet hakkı yaşanılan durumlara göre farklılıklar gösterir. Bu konuyu birkaç madde de belirtecek olursak;

  • Evlilik birliği içerisinde velayet, anne ve babaya verilen bir haktır
  • Evlilik dışı doğan çocuğun velayet hakkı, anneye aittir. Baba çocuğu tanıma işlemlerini yaparsa bu haktan faydalanabilir
  • Boşanma davasında velayet hakkı taraflardan birine verilir ve buna hâkim karar verir
  • Boşanma davasında velayet alan taraf haklarını kötü amaçlı kullanırsa, velayet düzenlemesi değişikliği için velayetin değiştirilmesi davası açılabilir
  • Ölüm olduğu zaman, hayatta kalan taraf velayet hakkına sahiptir. Eğer ki anne ve baba aynı anda ölürse vasi ataması yapılabilir

Velayetin Düzenlemesi Usulü

Velayetin düzenlemesi usulü, makalemizin ilk başında belirttiğimiz gibi durumlara göre farklılık yaşayabilir. Eğer ki velayet ile ilgili olarak dava ilerletmeniz gerekirse bilmelisiniz ki; Mahkemede en dikkate alınacak olan esas ve usul çocuğun çıkarları olacaktır.

Sıklıkla boşanma davalarında sorun olan ve uzlaşılamayan konu olan velayet, tarafların anlaşmalı boşanma davası ilerletmelerine de engel olan bir durumdur. Velayet hakkına sahip olmak için çekişmeli dava ilerletilirken hâkim tarafların; maddi olanaklarına, çocuğa sunabilecekleri hayata, çocuğun yaşına, çocuğun eğitim durumuna vb. etkenleri dikkate almaktadır. Boşanmada yapılan velayet düzenlemesi kararı yani velayet hakkını alamayan taraf için, Mahkeme kişisel ilişki kurulmasına karar verir.

Velayet Davasında Kişisel İlişki Zamanı

Velayet davasında kişisel ilişki zamanı kurulması, hâkimin değerlendirmeleri sonucunda verilen bir karar olmaktadır. Velayet alamayan tarafa tanınan bu hak, Mahkemenin belirlediği zamanlarla sınırlı olarak gerçekleşmektedir. Bu karar verilirken; deliller toplanır, çocuk hakkında psikolojik veriler toparlanır, çocuğun çıkarları değerlendirilir.

Kişisel ilişki zamanının sınırlandırılmasındaki en büyük unsurlardan biride, çocuğun yaşı ve psikolojik durumu olmaktadır. Ayrıca velayet hakkı alamayan taraf, çocuğun giderleri ve özel bakımı içinde nafaka ödemekle yükümlü tutulur.

Velayet düzenlemesi hakkında danışmanlık ve avukatlık görüşmesi yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden Avcılar Avukat ile görüşebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Zina Sayılmayan Davranışlar makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

Sayın avukatım hayırlı günler, boşanan yeğenimin çocuğunun velayeti baba idi, Baba 10 gün önce vefat etti, çocuğun velayeti kendiliğinden nüfus müdürlüğü tarafından anneye geçer dediler, ben hayır mahkeme kararı olması lazım dedim, anne çocuğunun velayetini almak istiyor, aile mahkemesine velayetin düzenlemesi davası açmamız gerekiyormu… Anne boşandıktan sonra evlenmişti… Saygılar efendim.

Yorum Gönder