Velayet Kararı Verilirken Dikkat Edilecekler
Velayet kararı verilirken dikkat edilecekler, mahkeme tarafından oldukça detaylı şekilde incelenir. Velayet kararı, tamamen çocuğa fayda sağlayacak etkenler göz önünde bulundurularak verilir. Bu kararın verilme yetkisi hâkime ait olmaktadır. Hâkim bu kararı verirken;
- Çocuğun; yaş faktörünü, eğitim durumunu, özel ihtiyaçlarını ve diğer etkenlerini
- Tarafların yaşam kalitelerini
- Tarafların mahkemeye sunmuş oldukları belgeleri
- Bilirkişi raporlarını (Pedagog, psikolog vb. uzmanların raporu)
- Delil ve şahitleri
- Gerekli gördüğü alanlarda ise, çocuğun mahkemeye gelmesini ister
Ayrıca belirtmemiz gerekirse; Mahkemenin yetkili kişisi olan hâkim gerekli gördüğü zamanlarda taraflardan farklı belgelerde isteme hakkına sahip olmaktadır. Velayet kararı verilirken dikkat edilmesi gereken etkenler tamamen incelendikten sonra, velayetin hangi tarafa ait olacağına karar verilir.
Velayet Kararı Ne Zaman Kesinleşir
Velayet kararı ne zaman kesinleşir ve bu karara itiraz edilebilir mi? Velayet kararı mahkemenin başlaması ile birlikte ilk olarak, geçici velayet olarak belirlenir. Mahkemenin ilerleyen aşamalarından sonra tam detaylı incelemeler gerçekleşir ve kalıcı velayet hakkı belirlenir. Kalıcı velayetin belirlenmesi ile birlikte, velayet hakkı alamayan taraf içinde kişisel ilişki kurma zamanları belirlenir.
Mahkemenin vermiş olduğu velayet hakkına, velayet alamayan tarafın itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Bu durumun mahkemeye itiraz dilekçesi ile belirtilmesi gerekir. Dilekçe hazırlanırken, bu karara hangi sebeplerden dolayı itiraz edildiği de mutlaka belirtilmelidir.
Velayet kararı verilirken dikkat edilecekler ve bu karara itiraz edilebilmesi konularını açıkladıktan sonra, kararın nereden alınacağını belirteceğiz.
Velayet Kararı Nereden Alınır?
Velayet kararı nereden alınır? Ülkemizde bu şekilde verilen bütün kararlar, Türk Medeni Kanunları kapsamına göre belirlenir. Bu sebeple de kararın verilmesindeki yetkili olan mercii mahkemeler ve mahkemelerin yetkili kişileri olmaktadır.
Mahkemelerin vermiş olduğu kararlara uyum göstermeyen yani uygulamayan kişiler için, Kanun maddelerinde belirtilen yaptırımlar uygulanır. Kanunlarımıza göre belirlenen yaptırımlar dava konusuna ve davanın içeriğine göre değişiklikler gösterir. Şöyle ki; Bazı davaların sonucuna göre adli para cezası uygulaması yapılmasına karar verilirken, bazı davaların sonucuna göre de hapis cezası uygulanmasına karar verilir.
Velayet kararı verilirken dikkat edilecekler ve velayetin değiştirilmesi hakkında olan sorularınız hakkında detaylı bilgi almak için, hukuk büromuzdan danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Vasilik hakkında bilinmesi gerekenler hakkında olan yazımızı okumak için, bir sonraki yayınımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
0