Velayetin Değiştirilme Nedenleri

Velayetin Değiştirilme Nedenleri

Velayetin değiştirilme nedenleri hangi unsurlardan oluşmaktadır? Velayet hakkı, yetişkin olmayan çocuk ve bakıma ihtiyacı olan çocuk için geçerli olmaktadır. Velayet hakkı; Evlilik birliği devam ederken, evlilik dışı dünyaya gelen çocuk, boşanma ve çocuğun haklarının korunmaması durumlarında değişiklikler gösterir.

Boşanma süreci başladığı zaman ve davanın kesinleşmesi ile birlikte, müşterek çocuğun velayet hakkı da ebeveynlerden birine verilir. Velayet hakkını alan tarafın belli başlı sorumlulukları oluşur. Bu yükümlülükleri tek cümle içerisinde belirtmek gerekirse; “Çocuğun maddi ve manevi bütün haklarının korunması ve savunulması” olarak belirtebiliriz. Bu duruma uygun davranışlar sergilemeyen taraf, yükümlülüklerini yerine getirmemiş sayılır ve karşı taraf velayetin değiştirilme nedenleri oluştuğu için, velayet hakkını talep edebilir.

Velayetin Değiştirilme Sebepleri

Velayetin değiştirilme sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı hakkında birkaç örnek unsur belirtmek gerekirse;

  • Çocuğa şiddet uygulanması
  • Çocuğun sağlık durumuyla ilgilenilmemesi
  • Çocuğu suça teşvik edici davranışlarda bulunmak
  • Çocuğun yaşam ortamının tehlike içerisinde olması
  • Çocuğa yönelik yapılan taciz eylemleri
  • Çocuğun eğitim ve öğretim işlemleriyle ilgili sorumlulukların yerine getirilmemesi
  • Çocuğun temizlik görevleri ile ilgilenilmemesi
  • Çocuğun temel haklarının korunmaması
  • Çocuğun gelir kaynaklarının, amacı dışında kullanılması

Çocuğun velayet hakkının değiştirilmesi uygulaması ve buna sebep olabilecek unsurlar hakkında bilgilendirilmek için, düzenlenen kanun maddeleri TMK Madde 183’te yer almaktadır. Velayetin değiştirilme nedenleri, Kanun maddelerimizde oldukça geniş bir yere sahip olmaktadır.

Velayetin Yeniden Düzenlenmesi

Velayetin yeniden düzenlenmesi nasıl olmaktadır? Mahkemenin belirlemesi ya da tarafların anlaşması ile çocuğun velayet hakkı tek tarafa bırakılabilir. Velayet hakkı tanınmayan tarafın yükümlülükleri arasında, müşterek çocuğun giderlerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen nafaka ödemesi de yer almaktadır.

Velayet hakkı tanınan taraf, üzerine yüklenen sorumlulukları yerine getirmezse ya da çocuğun hak ve çıkarlarını koruma altında tutmazsa, diğer tarafın mahkemeye başvuru yapmasıyla velayet hakkı iptal edilir. Mahkemeye ispatlanan durumlar neticesinde bu uygulama gerçekleştirilebilir. Yapılan yeni düzenleme sonrasında ise; Nafaka ödemesi, kişisel ilişki kurulma zamanları vb. olgularda değişiklikler meydana gelir.

Velayetin değiştirilme nedenleri ve velayetin değiştirilmesi usulü hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, hukuk büromuzdan danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Babalık Davası Açma makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder