Velayetin Değiştirilme Sebepleri
Velayetin değiştirilme sebepleri nelerdir? Türk Medeni Hukukuna göre velayetin değiştirilmesi mümkün olan bir durumdur. Fakat bunun için yapılması gereken bazı usuller olmaktadır. Hukuk büromuz tarafından hazırlanan bu yazımızda bunları öğrenebilirsiniz.
Velayet hakkı, bilindiği gibi evlilik birliği içerisinde iken hem anneye hem de babaya hak olan bir durumdur. Bu ortak hak boşanma ile anlaşmaya veya mahkemenin kararına göre farklılık gösterir. Şöyle ki; Boşanmada taraflar ortak velayet kararı verebilir veya bu kararı veremezlerse hâkim, gerekli değerlendirmeyi yaparak taraflardan birine velayet hakkı, diğerine de kişisel ilişki kurulması hakkını verir. Kişisel ilişki hakkına sahip olan taraf, aynı zamanda veya ilerleyen zamanlarda velayet hakkını isteyebilir. Fakat bunun için geçerli olacak velayetin değiştirilme sebepleri olmalıdır.
Velayetin Değiştirilme Nedenleri Nelerdir
Velayetin değiştirilme nedenleri nelerdir sorusunun yanıtı için, makalemizin bu kısmında bazı maddeler belirteceğiz.
- Velayet hakkı olan tarafın, tekrar evlilikten dolayı çocuk ile ilgilenmemesi
- Çocuğa şiddet uygulanması
- Çocuğu suça teşvik etmek
- Çocuğun eğitimi ile ilgilenmemek
- Kişisel ilişkinin kurulmasına izin verilmemesi
- Çocuğa karşı olan görev ve yükümlülüklerin aksatılması veya yapılmaması
- Velayetten dolayı oluşan hakların kötüye kullanılması vb. unsurları belirtebiliriz.
Velayet hakkının değiştirilmesi için, velayetin değiştirilmesi davası yetkili ve görevli olunan mahkemelerde usulüne uygun şekilde açılmalıdır. Aksi olan durumlarda davanız reddedilir. Ayrıca davanızın içeriği olarak, velayetin değiştirilme sebepleri Kanuna uygun olmalı ve bunun ispatı gerekmektedir. Örneğin; Evlilik tek başına olduğu zaman yeterli bir sebep olmaz. Fakat bu evlilikten dolayı, velayet görevleri aksatılırsa vb. durumlar yaşanırsa uygun olabilir.
Velayetin Değiştirilmesi Davası
Velayetin değiştirilmesi davası için velayet kararının verilmesinden sonra belli başlı değişikliklerin olması gerekmektedir. Velayet hakkının kararını verecek olan yetkili kişi hâkim olmaktadır. Hâkim bu kararı verirken tamamen çocuğun menfaatlerini ve diğer unsurları göz önünde bulundurur. Velayetin değişmesi davasında, ispat yükümlülüğü davacı tarafa ait olmaktadır. Dava dilekçesinde yer alan beyanların ispatı olmazsa, velayet hakkının değişmesi de olamaz.
Velayet değişikliği davası Aile mahkemesinde ve velayet hakkı istenen çocuğun ikametgâh adresinin bulunduğu yerde açılmalıdır. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, bu davanın zamanaşımı süresi olmamaktadır. Bu dava istenilen zamanda açılabilir.
Velayetin değiştirilme sebepleri ve diğer velayete dair olan konularınızla ilgili olarak danışmanlık ve avukatlık taleplerinizde, internet sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Esenyurt Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Zinanın İspatı makalemizi inceleyebilirsiniz.
0