Zamanaşımında İstisnai Durumlar

Zamanaşımında istisnai durumlar neye göre belirlenir? Zamanaşımı, kanunen hak düşürücü süresidir. Mahkeme süreci başlaması için, mahkeme sürecinde ve mahkeme sonucunda zamanaşımı süreleri çok önemlidir. Pek çok davanın açılabilmesi için kanunen belirlenen zamanaşımı süreleri vardır. Belirlenen bu süre içerisinde dava açma hakkı kullanılmazsa, sonrasında da dava açılamaz.

Dava süreci devam ederken dikkat edilmesi gereken zamanaşımı süreleri de vardır. Bunlara örnek verecek olursak; mahkemenin istemiş olacağı evrakların hazırlanması, verilen kararlara itiraz edilmesi gibi durumları belirtebiliriz.

Mahkemenin sonucuna göre de, itiraz hakkı kullanılabilir. Mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz hakkını kullanmak isteyen taraf, zamanaşımı süresi içinde bu hakkında faydalanır ve mahkemenin vermiş olduğu karar bir üst mahkemede yeniden değerlendirilir.

Vergi Hukuku Zamanaşımı

Zamanaşımında istisnai durumlar hakkında belirtmek gerekir ki; Kanunen istisnai durumlar oldukça sınırlıdır. Bunlara örnek verecek olursak; yaşanılan mağduriyetin ilerleyen sürede öğrenilmesi, yoğun hastalık, doğaüstü olaylar vb. diğer durumlardır.

Kanunlar kapsamında zamanaşımı süreleri, her hukuk alanına göre farklılıklar gösterir. Bu sebeple de konu içeriğini her hukuk alanına göre farklı şekilde incelemek gerekir. Vergi usul kanunu madde 114 içeriğinde, vergi kanunlarındaki zamanaşımı süresinden bahsedilmektedir.

Vergi usul kanunu madde 114 içeriği “Vergi alacağının oluştuğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarih ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğramış olur” şeklindedir.

Dava Zamanaşımı

Zamanaşımında istisnai durumlar her davada geçerli olur mu? Ceza davalarında zamanaşımı süresi TCK madde 66/6 içeriğine göre belirlenir. Madde içeriğine göre zamanaşımı başlama süreleri şu şekildedir;

  • Tamama ermiş suçlarda suçun işlendiği günden
  • Teşebbüs aşamasında kalan suçlarda son hareketin yapıldığı günden
  • Mütemadi (kesintisiz) suçlarda kesintinin gerçekleştiği günden
  • Zincirleme suçlarda son suçun işlendiği günden
  • Çocuklara yönelik üstsoy ya da bunlar üzerinde hüküm ve nüfuzu olan kişiler tarafından işlenen suçlarda çocuğun 18 yaşını bitirdiği günden itibaren işlemeye başlar.

Ceza davalarında zamanaşımı süresi hesaplanırken, birden fazla faktör göz önünde tutulur. Suça karışan veya suçun mağduru olan çocuğun yaşı, suçun türü, suçun işlenme şekli vb. diğer tüm halleri zamanaşımı süresinde değişiklik meydana getirir.

Zamanaşımında istisnai durumlar ve ceza davaları hakkında detaylı bilgi edinmek için, Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.

0

Yorum Gönder