Zina davası tazminat miktarı hangi unsurlara göre belirlenir? Avcılar avukat hukuk bürosu tarafından hazırlanan yazı içeriğinde, zina sebebi ile boşanma davası ve bu davaya bağlı olarak talep edilebilecek tüm haklardan bahsedeceğiz.
Türk medeni hukuku kanunlarına göre, zina (aldatma) geçerli bir boşanma sebebidir. Bu sebebe bağlı olarak açılması talep edilen dava, çekişmeli boşanma davasıdır. Davayı, davacı taraf yani davayı açmaya hakkı olan taraf açabilir. Davayı açmaya hakkı olan taraf ise aldatılan taraf olmaktadır.
Zina sebebi ile boşanma davası açan tarafın hem maddi hem de manevi hakları vardır. Haklardan biri de tazminat alma hakkıdır. Davacı taraf zina sebebiyle yaşamış olduğu mağduriyete bağlı olarak hem maddi tazminat hem de manevi tazminat talep edebilir. Fakat zina davası tazminat miktarı alınması ve tazminat miktarı hâkimin karar yetkisindedir.
Zina Davası 3. Kişiye Açılır Mı?
Zina davasının varlığından söz edilebilmesi için, 3.kişinin varlığı olmalıdır. Bahsi geçen 3.kişi, eşin ilişki kurduğu kişidir. 3.kişiyle alakalı olarak kanunlarda bazı değişiklikler meydana getirilmiştir. Eski medeni kanunlarına göre; 3.kişiye karşı tazminat talepli dava açılması muhtemeldi. Fakat yeni kanunlarda bu uygulama kaldırılmıştır ve 3.kişiye yönelik olarak herhangi bir dava açılması kapsamı yasalardan kaldırılmıştır.
Kanunlarda yapılan bu değişikliğin amacı, yaşanılan bazı karışıklıkların engellemesi olmaktadır. Çünkü pek çok davada da görülmüştür ki, bahsedilen 3.kişinin ortada var olan evlilikten haberi yoktur ve bu konuda kendisi de zarara uğramıştır.
Aldatan Eş Ne Kadar Tazminat Öder
Zina davası tazminat miktarı hakkında karar verme yetkilisinin hâkim olduğunu belirtmiştik. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; hâkim tazminatın verilmesine, tazminat miktarına, tazminat ödeme şekline vb. diğer unsurlara karar vermeden önce belli başlı incelemeler yapar.
Tazminatın hak edilmesi için öncelikle zinanın ispat edilmesi gerekmektedir. İspat edilmeyen hiçbir iddia için talep onaylanmaz. İspatın sonrasında hâkim; tarafların maddi gelir ve gider düzeylerini, aldatmaya bağlı yaşanılan olumsuzlukları, evlilik birliğinde yaşanılan süre ve diğer vakıaları vb. diğer tüm detayları inceler ve değerlendirir. Konu hakkında bazı mercilerden ek delil istenilebilir ve bazı kurumların yetkili kişilerinin rapor düzenlemesine karar verilebilir. Hâkim bu kararları verirken yetkili yerlere bildirim yapar ve gelen sonuçları da değerlendirir.
1