Ziynet Davasında Harç
Ziynet davasında harç ödemesi nasıl yapılır ve bu miktar neye göre hesaplanır? Bilindiği gibi düğünde takılan bütün ziynet eşyaları kadına ait olmaktadır. Kadın, erkeğe geri almaksızın bu ziynetlerini vermediği sürece boşanma durumunda geri iadesi gerekmektedir. Böyle olan bir durumda da erkeğin kesin olarak iadesiz takıları aldığını kanıtlaması gerekir. Boşanma sürecinde takılar duruyorsa aynı şekli ile eğer ki durmuyorsa da eşdeğeri kadar meblağ kadına ödenmelidir.
Her dava açılışında Adliyede bazı harç ödemelerinin yapılması gerekmektedir. Yani boşanma davasında düğün takıları talep edilirse eğer nispi harç ödemesi de yapılmalıdır. Aynı şekilde boşanmanın haricinde ziynet davası açılmışsa eğer yine nispi harç bedeli ödenmelidir. Ziynet davasında harç, ziynet eşyalarına göre de değerlendirilir.
Boşanma Davasında Ziynet Talep Etme
Boşanma davasında ziynet talep etme nasıl olur? Boşanma davalarında en zorlu paylaşımlardan biri de ziynet eşyalarıdır. Aslında Kanunen takılar kadına ait olmaktadır. Fakat evlilik ve boşanma sürecinde geçen zaman içerisinde yaşanılan bazı durumlara göre, erkekler bu talebi uygulamak istememektedirler.
Ziynet eşyalarının genel talebi, boşanma davası dilekçesinde mutlaka yer almalıdır. Ziynetlerin net oranları, miktarları ve delilleri belirtilmelidir. Eğer ki, dilekçede yer almazsa bu durum daha sonra ıslah yolu ile de talep edilmesi mümkün değildir. Ayrıca mal rejimi davasının içerisinde de ziynetler yer alamaz. Böyle bir durumda yapılabilecek tek durum daha sonrasında, ziynet davasında harç ödemesi yapılarak, dilekçe vb. unsurlar hazırlanarak ziynet alacağı davası açmaktır.
Ziynet Alacağı Davasında Zamanaşımı
Ziynet alacağı davasında zamanaşımı süresi var mıdır? Birçok davanın zamanaşımı süresi olmaktadır. Bu davada için Türk Medeni Hukuku belirli bir düzenleme yapmıştır. Yapılan bu düzenlemeye göre 10 yıllık süre hak düşürücü süredir.
Ziynetler, davanın açıldığı sırada mevcut değilse ve davası tarafından ziynetlerin aynen iadesi mümkün olmadığı için bedeli talep edilmişse, dava açma süresi 10 yıldır. Çünkü ziynet eşyasının aynen iadesi talebi zamanaşımı süresine tabi olmayan bir istihkak davası iken, bedelinin ödenmesi talebi 10 yıllık zamanaşımına tabi tutulan bir dava olmaktadır.
Ziynet davasında harç ve diğer Aile Hukuku davalarınız hakkında danışmanlık ve avukatlık görüşmesi yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Büyükçekmece Avukat ile görüşebilirsiniz.
Bilişim Suçu Davası Nasıl Açılır sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0