Aile mahkemesinde dava nasıl açılır sorusunun yanıtı birkaç açıdan incelenmelidir. Çünkü aile mahkemesinde birden fazla türde dava açılabilir. Aile mahkemesi içerisinde yer alan bazı dava konuları şu şekildedir;
- Boşanma davaları
- Velayet davaları
- Nafaka davaları
- Vesayet davası
- Soy bağı davaları
- Evlat edinme davası
- İddet süresinin kaldırılması davası
- Aile hukukuna ilişkin yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi
- Terk ihtarının gönderilmesi
- Babalık davası
- Soy bağının reddi davası
- Nişan bozmayla ilgili tüm davalar
- Evlenen kadının bekârlık soyadını kullanması davası
- Boşanan kadının kocasının soyadını kullanmaya devam etmesi davası
- Aile mallarının korunması davası
- Aile konutuna şerh koyulması ya da şerhin kaldırılması
- Diğer aileye dair konu başlıklarından gelişen dava türleri
Aile Mahkemesinde Boşanma Davası Nasıl Açılır
Aile mahkemesinde dava nasıl açılır konumuzu incelerken, boşanma davasının nasıl açılabileceği hakkında bilgilendirme yapacağız. Boşanma davasının açılabilmesi için öncelikle davanın türüne karar verilmesi gerekir. Çünkü yapılacak işlemler ve süreç davanın türüne göre değişiklik gösterir.
Boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası ya da çekişmeli boşanma davası şeklinde açılabilir. İki davanın açılma şeklinin ve dava şartlarının tamamen zıt şekilde olduğunu da belirtmemiz gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi gerekli şartlar;
- Evlilik birliğinde en az 1 yıllık süre dolmalıdır
- Taraflar boşanmayı kabul ediyor olmalıdır
- Taraflar boşanmanın maddi sonuçlarında anlaşma sağlamış olmalıdır
- Taraflar boşanmanın manevi sonuçlarında anlaşma sağlamış olmalıdır.
Yukarıdaki şartlara uyum sağlandığı zaman taraflar arasında anlaşmalı boşanma davası protokolü düzenlenir. Protokol içerisinde, boşanmaya dair olan tüm şartlara yer verilir. Protokol düzenlemesi sonrasında Adliyeye boşanma davası için başvuru yapılır ve sonrasında mahkeme günü belirlenir. Mahkeme gününde taraflar hazır şekilde mahkemede olursa ve protokol maddelerine uyum sağladıklarını beyan ederlerse boşanma tek celsede gerçekleşmiş olur.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır
Çekişmeli boşanma davasının açılması için tek koşul vardır. Kanunen belirlenen geçerli bir boşanma sebebinin varlığından söz edilebiliyorsa çekişmeli boşanma davası açılır. Bu davayı taraflardan sadece birinin başvurarak açması yeterlidir.
Çekişmeli boşanma davasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Örneğin; boşanma davası geçerli bir sebebe dayanılarak açılmış olsa bile, zaman aşımı süresinde dava açılmalı ve af kapsamına uygun davranışlar gerçekleştirilmiş olmalıdır.
0