Aile mahkemesinde karşı dava açma, HMK Madde 133 içeriğinde yer alır. Kanun maddesine göre;
- Karşı dava, cevap dilekçesi eşliğinde ya da esasa cevap süresi içerisinde ayrı şekilde düzenlenen dilekçe eşliğinde yapılabilir
- Süresi içerisinde karşı dava açılmaması halinde, mahkeme tarafından davaların ayrılmasına karar verilir.
Boşanma davasında karşı dava açılması, 6100 sayılı HMK Madde 132 içeriğinde yer alır. Kanun maddesine göre; Karşı davanın açılması için, asıl davanın açılmış olması ve iş bu davanın devam ediyor olması gerekir. Ayrıca karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl dava içeriğinde ileri sürülen talepler arasında mahsup ya da takas ilişkisinin bulunması veya davalar arasında bağlantının olması gerekir.
HMK Madde 132 içeriğinden yola çıkarak boşanma davalarında karşı dava açılması için gerekli şartları belirtecek olursak;
- Açılmış olan boşanma davası sürecinin devam ediyor olması gerekir
- Asıl açılan boşanma davası ve karşı açılan davanın arasında bağlantının olması gerekir
- Karşı dava süresi içinde açılmış olmalıdır
Karşı dava açılması için belirlenmiş olan zaman aşımı süresi vardır. Süresi içinde dava açma hakkı kullanılmalıdır aksi olan durumda karşı dava kabul edilmez. Kanunen belirlenen karşı dava açma zaman aşımı süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmesinden sonra 15 gün olmaktadır. Burada belirtilen zaman aşımı süresi davanın türüne göre de değişiklik gösterebilir.
Boşanma Davasında Karşı Dava Açılması Şart mı?
Aile mahkemesinde karşı dava açma şartı var mı? Aile mahkemesinde veya diğer mahkeme türlerinde karşı dava açılması hakkında özel şart düzenlemesi yoktur. Fakat karşı dava açma hakkını kullanmayan taraf bazı koşullarda hak kaybı yaşayabilir. Bu sebeple de kişilerin süresi içinde karşı dava açma hakkını kullanması tavsiye edilir.
Hakkında boşanma davası açılan taraf eğer karşı dava açmazsa davaya yönelik olarak sadece cevap verme hakkını kullanabilir. Buna bağlı olarak da hak kaybı yaşar.
Karşı dava açma süresini kaçıran taraf ne yapabilir? Boşanma davasında karşı dava açma hakkını kullanma süresini kaçıran taraf, davaların birleştirilmesini talep edebilir. Davalar arasında bağlantı oluşması halinde, davanın her aşamasında talep sonrasında ya da kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirme yapılabilir.
0