Boşanmadan Tedbir Nafakası

Boşanmadan tedbir nafakası alınabilir mi? Tedbir nafakası, boşanma davasının kesinleşmesinden önce yani dava sürecinde ödenmesine başlanan nafaka türüdür. Boşanma ya da ayrılık davası sürecinde ekonomik olarak zarara uğrayacak eş veya çocuk için tedbir nafakası ödemesine karar verilebilir.

Tedbir nafakasının ödenmesine ve miktarına mahkemenin yetkili kişisi olan hâkim karar verebilir. Hâkimin vermiş olduğu karara davalı veya davacı fark etmeksizin tarafların itiraz etme hakkı vardır. Fakat bu itirazın, itiraz süresi içinde yapılması gerekir.

Özetle belirtecek olursak; boşanma veya ayrılık davasının başlatılmasıyla birlikte tedbir nafakasının alınması mümkündür. Bu nafaka türünün alınabilmesi için talep oluşturulması gerekmez, hâkim talep olmadan da nafakanın ödenmesine hükmedebilir. Fakat sürecin yoğunluğu ve aksamaların olabileceği düşünülürse talep mutlaka yapılmalıdır.

Tedbir Nafakası Ne Kadar Sürede Bağlanır

Türk Medeni Kanunu kapsamına göre dava sürecinin başlatılmasıyla birlikte tedbir nafakasına karar verilebilir. Davanın ilerlemesine bağlı olarak bu nafaka türü sonlanır ve haklı unsurların varlığıyla başka tür nafaka ödenmesine başlanabilir. Nafaka türleri içerisinde sadece tedbir nafakası yer almaz. Bunun haricinde; iştirak nafakası, yardım nafakası ev yoksulluk nafakası kapsamları da olmaktadır.

Tedbir nafakası, Türk Medeni Kanunda birden fazla alanda yer almaktadır. TMK madde 197 içeriğine göre; Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı sebeplere bağlı ise hâkim eşlerden birinin istemi üzerine diğer eşin yapacağı maddi katkıyı belirleyebilir.

Birikmiş Tedbir Nafakası

Nafaka, mahkeme tarafından belirlenen maddi ödeme şeklidir. Mahkemede verilen bu karara herhangi bir itiraz yapılır ve bu itiraz kabul görürse nafakanın iptali gerçekleşebilir. Fakat bu şekilde bir ilerleme olmazsa nafakanın ödenmesi zorunludur.

Nafaka ödemekle yükümlü olan taraf, alacaklı olan tarafı zamanında ve belirlenen miktarda ödemeyi yapmalıdır. Aksi olan durumda yani nafaka ödemesi yapılmazsa nafaka alacaklısı kanuni işlem başlatabilir.

Nafakanın ödenmemesi durumunda icra takibi başlatılabilir. Birikmiş nafaka alacaklısı bu konuda 10 yıl içinde işlem başlatmalıdır. Çünkü bu süre zaman aşımı süresidir ve zamanında işlem yapılması sonrasında hak kaybı yaşanır. Zaman aşımı süresi, son taksit ödenmiş ya da nafaka yükümlülüğü sona ermiş tarihten itibaren başlar.

0

Yorum Gönder