İş Mahkemesinin Görevleri

İş mahkemesinin görevleri, iş kanunları maddelerince tanımlanmıştır. Bu maddelerden yola çıkarak belirtebiliriz ki; İşçi ve işveren arasında gerçekleşen uyuşmazlıklarla ilgili olarak iş mahkemesine başvuru yapılabilir. Tazminat hakları, ücret alacak hakları, işe aide konuları, iş kazaları ve diğer iş hayatına dair olan konulardaki dava görevleri iş mahkemesine ait olmaktadır. Bu davaların yanı sıra belirtmek isteriz ki; İş mahkemelerinin görevi 5521 sayılı kanunda açıkça belirtilmiştir. Bunlar;

  • 5953 sayılı kanuna tabi gazeteciler, 854 sayılı kanuna tabi gemi adamları, 22.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı iş kanununa veya 11.1.2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk borçlar kanununun ikinci kısmının altıncı bölümünde düzenlenen hizmet sözleşmelerine tabi işçiler. Ayrıca işveren vekilleri arasında iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına
  • İdari para cezalarına itirazlar ile 5510 sayılı kanunun geçici 4. Maddesi kapsamındaki uyuşmazlıklar hariç olmak üzere sosyal güvenlik kurumu veya Türkiye iş kurumunun taraf olduğu iş ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklara
  • Diğer kanunlarda iş mahkemelerinin görevli olduğu belirtilen uyuşmazlıklara ilişkin dava işler iş mahkemesinin görevleri arasındadır.

İş Mahkemeleri

İş mahkemesi, işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için kurulan hukuk mahkemeleridir. Burada açılan mahkeme süreçleri uzun ve detaylı bir süreçtir. Bu sebeple de, hem işçi hem de işveren davanın sonuçlanması için uzun bir süre beklemek zorunda kalıyordu. Türk Hukuk sistemi bu sürenin kısaltılması amaçlı olarak, arabuluculuk sistemini geliştirmiştir. Ayrıca arabuluculuk sistemi pek çok iş davası açılmadan önce başvurulması mecburi olan bir sistem haline getirilmiştir.

Arabuluculuk sisteminde taraflar ya da tarafların vekil avukatı, yetkili arabulucu ile birlikte toplantıya katılım sağlar. Toplantı içerisinde tarafların karşılıklı anlaşma şartları belirtilir. Yapılan toplantılar sonrasında taraflar, anlaşma şartlarında ortak karara ulaşırlarsa eğer hazırlanan belgelerle beyanlar düzenlenir ve dava açılması gerekmez. Fakat taraflar arabuluculuk toplantısında anlaşma sağlayamazsa, haksızlığa uğradığını düşünen taraf iş mahkemesine başvuru yapar.

İş Mahkemesi Ne Kadar Sürer

İş mahkemesinin görevleri başlıklı yazımıza devam ederken, davanın bitme zamanı hakkında da bilgiler vereceğiz. İş mahkemelerinin bitişi ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı hedef olarak gün belirlemesi yapmıştır. Belirlenen bu süre sadece ilk derece mahkemeleri için geçerlidir. Yargıtay ve İstinaf mahkemesi süreleri bu süreye dair değildir.

Davanın bitiş süresi ile ilgili olarak ayrıca belirtmek gerekir ki; Mahkeme sırasında oluşabilecek gelişmeler ve davanın avukatsız şekilde ilerletilmesi de dava sürecinin uzamasına neden olan unsurlardan olmaktadır.

İş mahkemeleri, avukatla çalışma zorunluluğu oluşturmayan mahkemelerden olmaktadır. Fakat bu konuda belirtmek gerekir ki; Avukat, konusunda bilgi sahibi olan adalet görevlisidir. Edinmiş olduğu bilgi ve tecrübeler, kişinin hak kaybı yaşanmasını önlemektedir.

İş mahkemesinin görevleri ve iş hukuku davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorum Gönder