Miras Sözleşmeleri Nelerdir

Miras sözleşmeleri nelerdir ve kapsamları neleri içerir? Bu sorunun yanıtını makale içeriğimizde bulabilir ve daha fazla bilgi edinmek için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Miras sözleşmeleri amaçlarına göre birden fazla gruba ayrılır. Bunlar;

Mirasçı Atama Sözleşmesi: Miras bırakan, sözleşmeye bağlı şekilde kendisine bir mirasçı ataması yapar. Bu şekilde bahsedilen kişi, yasal mirasçılar gibi terekeye ortak olur. Atanmış olan mirasçı, miras sözleşmesinin içeriğinde belirtilen şekilde ve oranda mirastan pay alma hakkına sahiptir.

Belirli Mal Bırakma (İstihkak) Sözleşmesi: Miras bırakan kişi, belirli bir malını ya da haklarını sözleşmeye bağlı olarak başka kişiye bırakabilir. Burada bahsedilen mal; taşınmaz, araç, para, şirket hissesi vb. her şey olabilir.

Feragat Karşılığı Miras Sözleşmesi: Mirasçı, miras payından feragat etme hakkına sahiptir. Feragat yapmak isteyen mirasçı, feragat sözleşmesi eşliğinde bu durumu kayıt altına alır. Genel olarak  mirasçının belirli bir mal ya da anlaşma karşılığında miras payı hakkından vazgeçmesi durumlarında bu feragat uygulanır.

Yükleme İçeren Miras Sözleşmesi: Miras bırakan sıfatındaki kişi, bir kişiye miras bırakırken bunu belirli sorumluluk çerçevesinde yapabilir. Örneğin; mirasçı kişisine kalan evin, miras bırakanın eşine hayat boyunca tahsis edilmesi vb.

Miras Sözleşmesinin Feshi ve İptali

Miras sözleşmeleri nelerdir sorumuzun yanıtını açıkladıktan sonra, miras sözleşmesinin feshi ve iptali hakkında bilgi vereceğiz. Miras sözleşmesinin feshi ve iptali mümkün mü? Bu sorunun yanıtını “evet” olarak belirtebiliriz. Yani miras sözleşmesi istenirse fesih yapılabilir veya iptal edilebilir. Fakat bu uygulamalara dair bilinmesi gereken bazı temel detaylar vardır.

Miras sözleşmesi, her iki tarafında isteği doğrultusunda her zaman sonlandırılır. Fakat feshin tek taraflı yapılabilmesi için sadece kanunda ön görülen unsurların varlığından söz edilebilir olmalıdır. Miras bırakan, ortada haklı bir sebep olduğu müddetçe tek taraflı olacak şekilde fesih işlemi yapabilir. Bu durumlarda dava açılması ya da resmi şekilde iptal işlemlerinin yapılması gerekebilir.

Miras sözleşmesinin iptali için geçerli olan birkaç unsuru belirtecek olursak;

  • İradenin sakatlığa uğraması (tehdit, hata, aldatma vb.)
  • Ehliyetsizlik
  • Şekil eksikliği vb. diğer durumlar.
0

Yorum Gönder