Kıdem tazminatı arabulucu süresi, işçinin işten ayrıldığı gün başlar ev beşinci yılda sona erer. Buradaki süre hak düşürücü süre olmaktadır yani sürenin dolmasından sonra arabulucuya başvuru hakkı olmamaktadır.
Kıdem tazminatı hakkını alamayan işçi, iş hukuku kanunları gereğince önce arabulucuya başvurmalıdır. Arabuluculuk süresinde işçi ve işveren arasında toplantı yapılır. Bu toplantılara taraflar yalnız katılım sağlayabileceği gibi vekil avukatları eşliğinde de katılım sağlayabilir. Ayrıca tarafın vekil avukatının olduğu dönemde toplantıya katılım sağlama zorunluluğu yoktur, vekil avukat taraf adına görüşme yapabilir.
Arabuluculuk toplantıları en az bir en fazla dört toplantı olacak şekilde düzenlenir. Taraflar toplantıların devamlılığında anlaşma sağlayabilir veya sağlayamaz.
Tarafların anlaşma sağladığı sürede, yetkili arabulucu “anlaşmanın sağlandığına” dair tutanak düzenler. Taraflar anlaşma sağlayamazlarsa da tutanak “anlaşma sağlanamadı” yönünde düzenlenir.
Arabulucuda Anlaşma Sağlanırsa Ne Olur
Taraflar arabuluculuk süresinde şartlarda anlaşma sağlarsa, süreç sonlandırılır ve anlaşmanın sağlandığına uygun şekilde tutanak düzenlenir. Tutanak, taraflarca imzalanmadan önce dikkatli şekilde incelenmelidir. Çünkü tutanak içinde bulunan tüm şartlara uygun işlemler yapılmalıdır.
Anlaşma tutanağında bulunan şartlar yerine getirilmezse eğer anlaşma sağlanmamış sayılır ve mahkeme yolu açılır.
Arabulucuda Anlaşma Sağlanmazsa Ne Olur
Arabuluculuk sisteminin kurulmasının en temel sebebi, zaman tasarrufudur. Çünkü süreç içerisinde anlaşma sağlanırsa mahkeme süreci gibi uzun bir zaman beklenmez. Fakat taraflar anlaşma sağlayamazsa mahkeme yoluna başvuru yapılması gereklidir.
Arabuluculuk sisteminde anlaşma olmazsa, iş mahkemesine başvuru yapılabilir. Tabii burada dikkat edilmesi gereken en önemli etken zamanaşımı süresidir.
Arabuluculuk toplantısında anlaşma sağlanamazsa, iş mahkemesine başvuru yapılması için zaman aşımı süresi 2 hafta olmaktadır. Sürenin başlangıç tarihi, arabulucu tarafından düzenlenen son tutanak günü olmaktadır. Süre, hak düşürücü süre olarak belirlenmiştir ve sonrasında dava açma hakkı ortadan kaldırılır.
Arabuluculuk toplantısında anlaşma sağlanamadığı zaman öncelikle avukat desteği alınmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü sonraki aşama olan iş mahkemesi süreci çok daha uzun ve karışı bir süreç olarak ilerlemektedir. Bu sürede yapılan eksik, hatalı vb. bir işlem telafisi olmayan bir hak kaybı yaşanmasına da sebep olabilir.
0