Vesayet Davası Ne Kadar Sürer

Vesayet davası ne kadar sürer ve bu süreç nasıl ilerlemektedir? Yeni Türk hukuku kanunlarına göre vesayet davası ve vasi ataması davaları hakkında bazı kanuni değişiklikler yapılmıştır. 17 Şubat 1926 tarihinde kararlaştırılan 743 sayılı Türk medeni kanunu yürürlükten kaldırılmıştır ve 22 Kasım 2001 tarihinde 4721 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir.

Kendini koruyamayacak derecede olan ve kimsesi var olmayan ergen çocukları korumak amacı ile yapılan dava türlerine vesayet davası denilir. Vesayet davaları, kişilere vasi ataması yapılması ve bu kişilerin vesayet altına alınması için açılmaktadır.

Vesayet davası, avukat desteği ile veya çeşitli sebeplerden dolayı kendilerini yönetecek durumda olamayan kişilerin akrabaları ya da yakınları tarafından açılabilir. İş bu dava ortalama 1 yıl içerisinde sonuçlanır fakat bu süre avukatlı olarak ilerletilen davalarda geçerlidir.

Vasi Tayini Nedir

Vesayet davası ne kadar sürer sorusunun yanıtını verdikten sonra, vasi atamasına dair bilgilendirmeler yapacağız. Vasi atamasının yapılabilmesi için, öncelikle kanunen belirlenmiş olan bazı koşulların varlığından söz edilebilmesi gerekmektedir. Bunlara örnek verecek olursak;

  • Vesayet altına alınacak kişinin yaşının küçüklüğü
  • Kişinin kısıtlanma durumlarının varlığı(Akıl zayıflığı veya akıl hastalığı vb. durumlar bu kategori içerisinde yer almaktadır)
  • Kişinin hürriyetini engelleyecek cezalarının var olması
  • Kişinin mahkemeye başvuru yaparak kendi talebi üzerine vasi atamasının yapılması

Vasilik Şartları

Vesayet davası ne kadar sürer başlıklı yazımıza devam ederken, vasilik görevi yapması istenen kişinin özelliklerinden bahsedeceğiz. Vasi görevinde yer alacak kişinin kanunen de belirlenen bazı özelliklere sahip olması gerekir. Öncelikle vasi ataması yapılacak olan kişinin yakın akrabaları bu görevde yer alabilir. Fakat bu durumda kişilerin çıkar çatışması faktörleri de mahkeme tarafından incelenir ve bu hususa göre karar verilir.

Vasi görevinde yer alacak kişi; malların bakımı, güvenliği, yönetimi vb. diğer faktörleri yapabilecek yeteneklere sahip olması gerekir. Kişinin anne ve babasının veya kendisinin tavsiye ettiği kişiler vasi ataması görevinde yer alabilir. Bu davada önemli olan bir etkende, vasi ataması yapılmasına neden olan unsurların mahkemeye beyan edilmesi ve bunların ispat edilmesidir.

Vesayet davası ne kadar sürer ve tüm vesayet davaları hakkında detaylı bilgi edinmek için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorum Gönder