Aile Mahkemesi İstinaf Dilekçesi

Aile mahkemesi istinaf dilekçesi düzenlenirken avukat desteği alınması, hakların korunması ve doğru dilekçenin oluşturulması için oldukça önemlidir. İstinaf dilekçesi, ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz edebilmek için düzenlenir.

Hukuk Muhakemelerinde yer alan uygunluk derecesine göre; aile mahkemesine karşı olarak istinaf başvurusu süresi içinde yapılmalıdır. Kanunda yer alan istinaf başvuru süresi kararın tebliğ edildiği tarihte başlar ve iki hafta sonra sonlanır. Burada belirtilen süre hak düşürücü süredir ve sürenin dolmasından sonra istinafa başvuru hakkı ortadan kaldırılır.

Aile mahkemesi içerisinde yer alan tüm dava konuları için istinaf mahkemesine başvuru yapabilir. İstinaf mahkemesine yapılacak olan başvuru resmi evrak niteliğinde olan dilekçe eşliğinde yapılmalıdır. Dilekçenin işleme koyulmasından sonra süreç başlar ve yapılan incelemelere bağlı olarak istinaf davasının kabul edilip edilmeyeceği belli olur.

İstinaf Dilekçesinde Bulunması Gerekenler

İstinaf dilekçesi oldukça özenli şekilde hazırlanmalı ve detaylar kanunların belirlediği şekilde beyan edilmelidir. İstinaf mahkemesine başvuru dilekçesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir;

Mahkemenin Bilgileri: Dilekçe, istinaf incelemesinin yapılacağı bölge adliye mahkemesine hitap şeklinde yazılmalıdır.

Taraf Bilgileri: Davalı ve davacı tarafın kimlik bilgileri, ikametgâh adresleri gibi belirli bilgileri eksiksiz şekilde beyan edilmelidir.

Kararın Özeti: Hangi kararın bozulması için istinaf mahkemesine başvuru yapıldığı belirtilmeli. Ayrıca kararın dosya- esas numaraları, kararın verildiği tarih belirtilmeli.

İstinaf Sebepleri: Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararın, neden haksız bulunduğu beyan edilmelidir. Ayrıca mahkemenin kararına hangi sebeplerden dolayı itiraz edildiği açıklanmalıdır.

Sonuç ve Talep: Kararın kaldırılması ya da düzeltilmesi isteği, sonuç ve talep kısmında açık şekilde beyan edilmelidir.

İstinaf Mahkemesi

İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz yapılabilmesi için kurulan bir üst mahkeme niteliğindedir. İstinaf mahkemesinin süresinde, dilekçe eşliğinde davanın yeniden başlatılması talep edilir.

Hâkim; istinaf dilekçesini, delilleri ve diğer detayları yeniden inceler. Bunun sonrasında mahkemenin yeniden başlatılmasına veya dosyanın kapatılmasına karar verir. Eğer mahkemenin yeninden başlatılmasına karar verilirse, dava dosyası yeniden mahkeme tarafından değerlendirilir.

İstinaf mahkemesi, dava dosyasının kapatılması yönünde karar verirse ne olur? İstinaf mahkemesi, esastan veya usulden dolayı davanın kabul edilmemesine yönelik karar verebilir. Bu durumda istinaf mahkemesine başvuru yapan kişi, bu karara itiraz hakkını kullanabilir.

0

Yorum Gönder