Ceza davalarında vekâlet ücreti neye göre belirlenir? Baro, her yıl ceza davalarına hangi vekâlet ücreti aralığında bakılabileceğine dair belirleme yapar. Tüm avukatlar, Baro tarafından belirlenen taban ve tavan ücret kapsamına uyum sağlamakla yükümlüdür. Aksi olan durumlarda haksız rekabet meydana gelir. Baro sadece ceza davaları hakkında fiyat belirlemesi yapmaz. Bunun yanı sıra tüm diğer dava konularına dair ve danışmanlık ücretine dair ücret belirlemesi yapar.
Ceza davası, suçun işlendiğine dair iddiayla devletin, suç işlemiş olduğu iddia edilen kişiye yönelik olarak açmış olduğu kamu davasıdır. Ceza davalarının birincil amacı; kamu güvenliği, toplum düzeninin korunması, kişilerin haklarının korunması vb. diğer değerler olmaktadır. Ceza davalarının yargılama süreci; suçun işlenip işlenmediği, failin kim olduğu, suç sabit görülürse cezası ne olacak gibi soruların yanıtlarının belirlenmesi amacıyla yapılır.
Ceza Davasını Kim Açar
Ceza davaları genel olarak Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılır. Savcı, suçun işlendiği yönünde yeterli şüpheye kanaat ettiğinde, hazırlık soruşturması aşamasının akabinde iddianame düzenler. İddianame, asliye ceza mahkemesi ya da ağır ceza mahkemesine iletilir. Mahkeme, iddianameyi kabul ederse davanın süreci başlamış olur.
Ceza davası kanunlarına göre, bazı suçlar hakkında dava açılabilmesi için mağdurun şikâyet hakkını kullanması gereklidir. Böylesi durumlarda savcılık, şikâyetin akabinde soruşturma başlatır. Fakat kamu düzenini etkileyecek bir hadisenin gerçekleşmesi durumunda şikâyet beklemeden işlemlere başlanır.
Ceza Davası Sonrası
Ceza davalarında vekâlet ücreti başlıklı yazımızın bu kısmında, ceza davasının bitmesiyle ortaya çıkacak unsurlara yer vereceğiz.
Mahkeme, sanığın suçu işlediğine kanaat getirirse kanunun belirlediği ölçütlerde ceza almasına karar verir. Sanık, verilen karara karşı istinaf mahkemesine ve sonrasında temyiz yoluna başvuru hakkına sahiptir. Kararın kesinleşmesiyle birlikte ceza infaz edilir.
Ceza davalarının sonucunda sadece cezai işlem uygulanmaz. Bazı durumlarda sanık hakkında beraat kararı verilebilir. Hâkim, sanığın suçsuz olduğuna kanaat ederse dava dosyasının kapatılmasına ve sanığın ceza almamasına karar verebilir. Bu durumda da davacı olan tarafın itiraz eme hakkı vardır.
Mahkeme, davacı veya davalı taraf fark etmeksizin tüm delilleri dikkatli şekilde incelemekle yükümlüdür. Ayrıca mahkeme gerekli gördüğü durumlarda yeni delillerin araştırılması veya belirli kurumlardan istenmesi yönünde de karar verebilir. Yani mahkeme her açıdan olan değerlendirmesini, kanun koyucunun belirlediği şekilde yapmakla yükümlüdür.
0