Bilişim suçları şikâyet etme hakkında nereye başvuru yapılması gereklidir? Bilişim suçlarının bir diğer terimi de siber suçlar olmaktadır. Bilişim suçları Türk Ceza Kanunu madde 243 ve 245 arasında “Bilişim alanında işlenen suçlar” başlığı altında yer almaktadır.
Siber suçlar, bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlardır. Bu suçlarda erişim sistemlerine giriş yapılabilir, kullanıcılar hedef alınabilir. Siber suçun meydana gelebilmesi için mutlaka bilişim sisteminin olması gerekmektedir. Bilişim suçları tamamen şikâyete bağlı olan suçlar arasında yer almaz. Kişi kendisi şikâyet hakkını kullanabileceği gibi ihbar üzerine re’sen soruşturmada başlatılabilir. Eğer kişi şikâyet hakkını kullanmak istiyorsa konuya uygun düzenlenecek dilekçe ile mahkemeye başvuru yapabilir.
Bilişim suçları hakkında yardım almak isteyen mağdur kişi, ceza hukuku avukatından destek alabilir. Mağdur olan kişi talepleri doğrultusunda ceza avukatından davasını ilerletmesini isteyebileceği gibi, avukattan sadece danışmanlık alarak dava sürecini kendisi de ilerletebilir. Fakat mağdur olan kişinin hak kaybı yaşamaması adına ceza avukatından destek almasını önemle tavsiye ederiz.
Siber Suçlar İhbar Hattı
Bilişim suçları şikâyet etmek için;
- Dilekçe ile mahkemeye başvuru yapılabilir
- Emniyete şikâyette bulunulabilir
- İnternet üzerinden online şikâyet başvurusu yapılabilir
Bilişim teknolojileri günümüzde her alanda kullanılmaktadır. Günlük hayatımızda da işlerimizi kolaylaştıran ve zaman kaybını önleyen bu sistem kötü amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bilişim nedeniyle mağduriyet yaşayan kişi, olayın yaşanma anından ya da öğrenmesinden sonraki 6 aylık süre içinde şikâyet hakkını kullanmalıdır. 6 aylık süre hak düşürücü olmaktadır ve bu süre sonrasında kişinin şikâyet hakkı ortadan kaldırılmaktadır.
Şikâyet sürecinin başlatılabilmesi için fiilen suçu işleyen kişinin varlığı ya da yaşanılan vakıanın fark edilmesi gerekir. Polis veya Savcılığa yapılan şikâyet sonrasında soruşturma evresi başlatılır. Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı dosyaya değer katacak bütün delilleri toplamaya başlar. Siber suçlar, teknolojik aletlerle yapıldığı için kanıtlanması ve delillerin toplanması oldukça zor bir aşamadır. Bu nedenle de adli süreçlerde özel ekipler görevlendirilir. Ayrıca delil toplama aşamasında Cumhuriyet Savcısı, Sulh Ceza hakiminin de onayı ile teknolojik aletlerin sahibi olan kişilerden teslim alınarak incelemesinin yapılmasını sağlayabilir.
Bilişim Sistemine Girme Suçu
Bilişim suçları şikâyet hakkını kullanma ile ilgili olarak bilgilendirme yaptıktan sonra, sıklıkla merak edilen bir konu olan bilişim sistemlerine girme suçundan bahsedeceğiz. Bilişim sistemine girme suçu, Türk Ceza Kanunu madde 243 içeriğinde yer almaktadır. Bilişim sistemine uzaktan girme ya da yakın temasta olunan teknolojik ürüne sahibinin izni dahilinde olmadan yapılan müdahalelerle işlenen suçlar bu kapsam içerisinde yer alır.
Bir kişinin sosyal medya hesaplarına, e-posta adresine vb. özel alanlarına izinsiz giriş yapılarak verilerinin alınması, şifrelerinin değiştirilmesi gibi etkenler bilişim sistemine girme suçunu oluşturmaktadır.
İnternete bağlanılan her bilgisayarın IP adresi olmaktadır. Bilişim suçunun da kanıtlanabilmesi için IP adresi oldukça önemlidir. IP adresi iki şekilde olabilir. Dinamik IP, internete her bağlanıldığında değişen adres türündedir. Statik IP adresi ise, belirlenen cihaz ve sunucuya özel olan ve sabit kalan değişmeyen IP adresidir.
Banka ve Kredi Kartı Suçu
Bilişim suçları şikâyet başlıklı yazımıza devam ederken, günümüzde pek çok kişinin mağduriyet yaşadığı banka kartlarından bahsedeceğiz. Gelişen teknoloji günlük hayatımızın tamamen içerisinde yer alır. Bunlardan biri de artık pek çok kişinin nakit para yerine banka kartlarını kullanmasıdır.
Kredi kartı ya da banka kartı, alışveriş vb. pek çok işimizi kolaylıkla çözmemizi sağlar. Fakat bu kartlar kullanılırken oldukça dikkat edilmelidir. Kötü amaçlı olan kişiler bu kartları kopyalayabilir, şifrelerine erişim sağlayabilir, kimlik bilgileriniz doğrultusunda adınıza sahte kartlar basabilir veya pek çok farklı suça karışmanıza neden olabilecek durumun gerçekleşmesini sağlayabilir.
Banka ve kredi kartları nedeniyle mağdur olan kişiler hem maddi hem de manevi zarara uğrarlar. Bu sebeple de kanunlarımız kart kullanıcısı olan kişileri koruma altına almak için kanun maddeleri düzenlemiştir. Türk Ceza Kanunu madde 245 içeriğiyle, banka kartları veya kredi kartlarının kötüye kullanılması yoluyla bilişim suçu oluşturulmuştur ve kart kullanırken mağduriyet yaşayan kişilerin hakları koruma altına alınmıştır.
Bilişim suçları şikâyet hakkında detaylı görüşme yapmak için hukuk büromuzla iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
0