Ceza Davası Nasıl Başlar
Ceza davası nasıl başlar ve nasıl ilerler? Ceza davaları günümüzde birçok kişinin ansızın başına gelebilen bir dava türüdür. Bazen kendi yaşadığınız mağduriyet için, bazen de başka birisinin yaşadığı mağduriyet için bu davanın içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Davanın başlama süreci, suçun niteliğine göre olmaktadır. Savcılık, şikâyete tabi suçlarda şikâyet sonrasında, şikâyete tabi olmayan suçlarda ise kendiliğinden harekete geçer.
Ceza davasının başlaması için gerekli olan iki kısım vardır. Bunlar; Soruşturma evresi ve kovuşturma evresidir. Soruşturma süreci yapıldıktan sonra, kovuşturmaya gerek görülürse dava başlar. Eğer ki soruşturma sonrasında, kovuşturmaya gerek yok kararı verilirse dava açılmaz. Kovuşturma evresinden sonra, hazırlanan iddianame ile yetkili mahkemede dava açılır. Ceza davaları nasıl başlar sorumuzun yanıtını verdikten sonra, bu davanın görüldüğü mahkemeler hakkında bilgi vereceğiz.
Ceza Davası Mahkemeleri
Ceza davası mahkemeleri kendi içerisinde birden fazla gruba yarılmaktadır. Daha önceki makalelerimizde de belirttiğimiz gibi, Türk Medeni Hukuku maddelerine göre ceza davasının alt sınır cezasına ve kişinin yaşına göre avukat ile çalışma zorunluluğu vardır. Ayrıca bu davalar kamu davası statüsünde yer almaktadır. Ceza davalarına bakmakla yükümlü mahkemeleri gruplar halinde belirtmek gerekirse;
- Ağır ceza mahkemesi
- Asliye ceza mahkemesi
- Çocuk mahkemesi
- Çocuk ağır ceza mahkemesi
- Fikri ve sınaî haklar ceza mahkemesi
- Ceza davasının açılmadığı soruşturma evresinin kararları içinde, Sulh hukuk mahkemesi yükümlüdür.
Ceza davası nasıl başlar başlıklı makalemize devam ederken, ceza davasının açılması hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.
Ceza Davası Açma
Ceza davası açma için gerekli olan bazı koşullar vardır. Hukuki olarak mağduriyet yaşadığını düşünen kişi, bunu yapan kişiye dava açmak için ilk olarak şikâyette bulunmalı veya ihbar yapmalıdır. İhbar ve şikâyet kolluk kuvvetlerine ve savcılığa yapılabilir. Ayrıca bu işlemi yaparken sözlü olarak yapabilirsiniz, illaki dilekçe yazmanız gerekmemektedir. Kolluk kuvvetleri veya savcılık konu hakkında zaten tutanak tutacaklardır, isterseniz buna ek olarak sizde dilekçe yazabilirsiniz. Türk Medeni Hukuku kapsamına göre, şikâyetin zaman aşımı süresi 6 ay olmaktadır.
Ceza davası nasıl başlar ve davanın ilerleyişi hakkında detaylı bilgi almak için, hukuk büromuzdan randevu talep edebilirsiniz. Beylikdüzü Ceza Avukatı ile görüşmek için, internet sayfasında yer alan iletişim bilgilerinden faydalanabilirsiniz.
Boşanma Davasında Çocuğun Soyadı hakkında bilgi almak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
2