Ceza Davası Nedir

Ceza Davası Nedir

Ceza davası nedir ve bu dava türü Türk Medeni Hukukunda neleri kapsar? Bu ve bu tarz hukuki sorularınızın yanıtını, bilgilendirme amaçlı hazırladığımız, internet sayfamızda yer alan makalelerde bulabilirsiniz.

Ceza davası için kullanılan bir diğer terimde ceza muhakemesi olmaktadır. Ceza muhakemesi, ceza hukukunun ihlal edildiği iddiasının doğruluğunun araştırılması faaliyetidir. Ceza muhakemesi; suç işlenip işlenmediği, işlenmişse failinin veya faillerinin kim olduğu, ceza sorumluluklarının bulunup bulunmadığı, sorumlu iseler bunun türü ve miktarının belirlenmesi amacıyla yapılan faaliyetlerden oluşmaktadır. Ceza davası nedir sorusunu yanıtlamaya devam ederken, bu dava türünün oldukça geniş bir kapsamdan oluştuğunu da belirtmek isteriz.

Ceza Davası Terimleri

Ceza davası terimleri oldukça fazladır ve bütün kapsam dâhilinde olan terimleri burada açıklayabilmemiz maalesef olanaksızdır. Ama sıklıkla kullanılan en temel terimleri belirtecek olursak;

  • Şüpheli ve sanık
  • Müdafi ve vekil
  • Soruşturma ve kovuşturma
  • İfade alma ve sorgu
  • Malen sorumlu
  • Suçüstü
  • Toplu suç
  • Disiplin hapsi

Ceza davası başlıklı makalemizde, bu dava türü için en çok kullanılan terimleri yukarıda belirttik. Eğer bu terimlerin açıklamaları ile ilgili olarak farklı bir kaynak isterseniz, sitemizde yer alan diğer ceza davası makalelerinden faydalanabilirsiniz.

Ceza Muhakemesinin İşleyişi

Ceza davası nedir sorusunu yanıtladıktan sonra, ceza muhakemesinin işleyişi hakkında bilgi edinmek için, yazımızın bu kısmından yararlanabilirsiniz. Bir suç işlendiği iddiasıyla ceza muhakemesi başlar. Bu aşamada henüz, suç işlenip işlenmediği hususunda bir şüphe bulunmaktadır. Ceza muhakemesi aslında, bu şüphenin bir biçimde yenilmesi, gerçeğin araştırılması amacıyla yapılmaktadır.

Suç şüphesi olmadan ceza muhakemesi başlamaz. Suç şüphesi ise ihbar, şikâyet, ceza muhakemesi makamlarının kendiliğinden bir olaydan haberdar olması gibi çeşitli yollarla ortaya çıkabilir.

Soruşturma sonucunda, belli kişi veya kişilere yönelmiş suç şüphesi belli bir yoğunluğa, yeterli delil derecesine ulaşmaz ise, Cumhuriyet savcısı, daha ileri aşamalara geçilmesine gerek görmeyerek kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermek suretiyle soruşturma evresini ve dolayısıyla ceza muhakemesini sona erdirir. Bu karara karşı denetim yolları bulunmaktadır.

Ceza davası nedir ve ceza davalarınız için detaylı bilgi almak için, internet sitemizdeki iletişim bilgilerinden yararlanarak, Beylikdüzü Ceza Avukatları ile iletişime geçebilirsiniz.

Gasp suçu cezası hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

1

Related Posts

Yorumlar (1)

2019 yılının son aylarında polis karakoluna ifadeye çağrıldım recep Tayyip Erdoğan hakaret ile ilğili facebook hesabı üzerinden ve davaya dönüştürülmüş 2021 yılının şubat ayında mahkemem ilk kez mahkemeye çıkacagım sicilim temiz ilk kez polis karokuluna ifade vermeye girdim hayatımda ömrümde bir karıncayı incitmiş birisi değilim hiçbir olaya karışmadım kırmızı ışık ihlalim bile yok paylaşımlara gelince sayısı çok benim ürettiğim paylaşımlar değil kopyala yapıştır hepsi kimi paylaşımlar gazetelerde olan resimli paylaşımlar valla huzurum çok kaçtı kendimi iyi hissetmiyorum olası en kötü seneryo ne olabilir sizce küfür yok mesela bir tane örnek vereyim recep Tayyip Erdoğan ileride zengin olmuşsa bilinki haram yemiştir bu söz kendi sözü mesela gazete kürürüyle paylaşıldı şu düştüğüm duruma bakın olacak iş değil sayın Erdoğanın dün söylediği büğünkü tutmuyor duyarsız kalamadım bana yardımcı olun lütfen saygılar sunarım

Yorum Gönder