Ceza Davası Nasıl Açılır
Ceza davası nasıl açılır ve ceza davası nedir? Türk Ceza Kanunlarına göre; suç unsuru olarak belirtilen eylem ve işlemlerin uygulanması durumunda, suçun karşılığı olan cezanın belirlenmesi için açılan davaya CEZA DAVASI denilmektedir.
Ceza davaları; soruşturma ve kovuşturma diye adlandırılan bölümlerden oluşmaktadır.
Soruşturma: Soruşturma; Cumhuriyet Savcısının ve Kolluk Kuvvetlerinin gelen ihbar ve şikâyet üzerine araştırma yapıp, delil toplayıp suçu işlediği iddia edilen failin suç ile ilgili bağlantısının olup olmadığının araştırılmasını kapsar.
Kovuşturma: Kovuşturma; CMK m.175/1 belirttiği üzere şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecini ifade eder.
Ceza Davası Nasıl Başlar
Ceza yargılaması ilk olarak soruşturma aşaması ile başlar. Cumhuriyet Savcısı şikâyet ya da suç duyurusu ile başlayan soruşturma aşamasını yürütür. Bu konuda adli bakımdan araştırılması gereken delillere kolluk kuvvetleri ile ulaşım sağlanır. Araştırmalar tamamlanır, hukuka uygun istek ve taleplerin araştırılması için ilgili kurumlardan gerekli bilgiler talep edilir.
Cumhuriyet Savcısı adli olayın soruşturulması ile ilgili gerekli belgeleri topladıktan sonra iddianame düzenler. Düzenlenen iddianame yetkili ceza mahkemesine tevdii edilir. Ceza mahkemesi iddianameyi ceza kanuna uygun şekilde inceler. İnceleme sonrasında 15 günlük süre başlar. Bu süre içerisinde dava kabul edilir ya da eksiklerin tamamlanması için Cumhuriyet Savcısını gönderilir. Eksikler tamamlandıktan sonra CEZA DAVASI açılır.
Ceza Davası Neden İptal Olur?
Cumhuriyet Savcısı soruşturma aşamasında iken kovuşturmaya gerek olmadığı kanaatine varabilir. Kovuşturmaya gerek olmadığı kanaatine varılırsa, şüphelinin hakkında ceza davası açılamaz. Fakat şikâyetçi, mağdur ya da suçu ihbar eden 3. Kişinin itiraz hakkı bulunmaktadır.
Ceza Davasında Kimler Şikâyetçi Olabilir?
Ceza davasında şikâyet suçtan zarar gören kişi tarafından yapılır. Ceza unsurundan zarar gören mağdur, reşit değil ise, velayet hakkı kimde bulunuyorsa şikâyet hakkı ona aittir. İhbar 3. Kişi tarafından yapılabilir.
Ceza Davasında Zaman Aşımı Nedir?
Soruşturma aşaması re’sen ve şikâyete tabi olarak farklılık gösterir. Şikâyete tabii tutulan suçlar da 6 aylık zaman aşımı süresi bulunmaktadır.
Ceza soruşturma ve kovuşturmalarında dava zamanaşımı süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren yasaların belirlediği sürede TCK md. 66/1’e göre hesaplanır. Bu sürelere ‘olağan dava zamanaşımı süresi’ denilmektedir. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesiyle kamu davası (ceza davası) hakkında düşme kararı verilir.
TCK 66/7’ye göre yurtdışında işlenen bazı suçlarda dava zamanaşımı süreleri işlemez, her zaman soruşturma veya kovuşturma yapılabilir.
Ceza Davasında Savunma Dilekçesi
Ceza davasında savunma dilekçesi oldukça önemlidir. Savunma dilekçesinde yapacağınız en ufak bir hata sizin hak kaybı yaşamanıza neden olur. Bunun için de alanın da uzman bir avukat ile görüşebilirsiniz.
Ceza davası nedir ve ceza davası nasıl açılır sorularının yanıtları için, Beylikdüzü Ceza Avukat ile iletişime geçiniz.
Soyadı Kanunu ve Kadınlar hakkında bilgi için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
6
Merhaba ben hukuk okuyorum size sormak istediğim bir şey var bir konu var cezalarda zaman aşımı davalarda zamanaşımı uygulamasını biliyoruz benim öğrenmek istediğim konuşuyor bir fail suç işleyen bir kişi 20 küsür yıl ya da 30 yıl yakalanmadıysa bir suçtan dolayı işlediği bir olaydan suçtan dolayı yıllarca kaçtıysa yakalanmadı İse hakkında davada açılmadıysa bu kişi bilinmiyorsa eşgali de belli değilse hakkında bir iddianamede hazırlanmadıysa gıyabında mahkemede yoksa üzerinden 20-30 yıl geçmiş ve halen kaçak olan bu kişi yakalanma dıysa Bunun hakkında zaman aşımı nasıl uygulanır hakkında bir mahkeme açılmamış iddianame hazırlama mış bu kişi hakkında zaman aşımı nasıl uygulanır hakkında dava açılmamış ancak yıllarca yakalanmamış failin ceza zaman aşımı nasıl olacak bilindigi üzere ceza ve dava zaman aşımları failler belliyse yahut yakalandıysa bunlara uygulanıyor halbuki olay yapan suç işleyen ançak 20- 30 yıl kaçan yakalanamayan eşkali belli olmayan bilinmeyen kişiler hakkında zaman aşımı nasıl uygulanır yoksa üzerinden onca yıl geçmesine ve dava açılmamış bu kişilerin davası zaman aşımıyla kendiligindenmi düşer zaman dolunca ögrenmek istegim bu beni bilgilendirirseniz sevinirim saygılarımla