Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri Mülkiyet Hukuku bir marka hakkı unsurunun ya da patentin izinsiz kullanılması, bir ürünün izinsiz kopyalarının satışa çıkarılması ya da daha genel tabiri ile korsan ürünlerin piyasaya sürülmesi işlemleridir. Ayrıca bir müzik eserinden intihalin yapılması ya da yine bu tarz bir eserin izinsiz kullanılması gibi hususlarda fikri ürün sahibi kişi ya da kuruluşların fikri haklarının korunmasını konu alır.

Fikri mülkiyet hukuku alanının kapsadığı haklardan bazılarını sıralayacak olursak;

  • Telif hakları
  • Patentler
  • Faydalı modeller
  • Tasarımlar
  • Markalar
  • Coğrafi işaretler
  • Yeni bitki çeşitleri
  • Entegre devre topografyaları
  • Bilgisayar programları
  • Veri tabanları
  • Ticari sırlar

Fikri mülkiyet hukuku başlıklı makalemize Sınai Mülkiyet Hakları hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.

Sınai Mülkiyet Hakları

Sınai mülkiyet hakları, marka, patent, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaretler gibi buluşların, yeni tasarımların ve özgün olan çalışmaları ilk bulan kişilerin adına, ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerlerinde, üreticisinin ya da satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına, kayıt edilmesini ve böylece bu kişilerin ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan haklardan oluşmaktadır.

Bu konuda, fikri mülkiyet gibi oldukça geniş kapsamlı olmaktadır. Makalemize devam ederken bu konunun en kapsamlı başlıklarından biri olan marka hakkı konusunda bilgi vereceğiz.

Marka Hakkı Nedir?

Marka hakkı nedir ve bu hak kişiye hangi olanakları sağlamaktadır?

Marka hakkı, bir işletmenin mal ya da hizmetlerini bir başka işletmenin mal ya da hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.

Marka hakkına uygunsuz davranılması durumunda, marka sahibi uğradığı zararın tamamını karşı taraftan talep edebilecektir. Bu zarar miktarı belirlenirken marka sahibinin yoksun kaldığı kazanç miktarı, mağdurun kendi markasını kullanma yolu ile elde edebileceği muhtemel kazancı ya da markanın bir lisans sözleşmesi çerçevesinde kullanılması söz konusu olsaydı ödenmesi gereken lisans bedelinin de esas alınır.

Fikri mülkiyet hukuku ve diğer davalarınız için detaylı bilgi almak isterseniz Avcılar Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Tazminat avukatı ile ilgili bilgi edinmek için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

Merhaba, herhangi bir dava veya açılacak bir hukuki islemim yoktur. Sadece sözleşme de geçen bir madde adına rahatsız etmiştim. Benim bir eserim var kitap yazariyim. Eserim filme uyarlanmak isteniyor yapımcı ile aramda bir sözleşme oluşturduk. Fakat ben bu sözleşme öncesinde bir senarist ile kitabımın hikâyesini senaryolaştirdim bu sayede şu an yapımcı ile oluşturulan sözleşme de eser üzerinde iki hak sahibi vardır maddesi var. Bu benim yapımcıdan talep ettiğim telif hakkı ve ücreti de barındırıyor müdür? Yoksa senarist olduğu için mi eser üzerinde hak sahibidir maddesi kullanılmıştır. Teşekkür ediyorum. Sevgiler ve saygılar…

Yorum Gönder