İşe Başlatmama Tazminatı

İşe başlatmama tazminatı nedir ve hangi koşullarda bu tazminat alınabilir? 4857 sayılı iş kanunu madde 18, 19, 20, 21 içeriklerinde işe iade hakkında bilgilendirmelere yer verilmektedir. İş sözleşmesinin kanun maddelerine göre fesih edilmesi gerekmektedir. Haksız şekilde yapılan feshe yönelik olarak işçi ve işverenin bazı hakları vardır. İşçiye yönelik haksız fesih yapılmasıyla birlikte kanunu işlemler başlatılabilir. Kanuni işlemler arasında işçinin en temel taleplerinden biri de, işe iade olmaktadır.

İşe iade talebinde bulunulması için kanunen belirlenen bazı özelliklerin varlığından söz edilebilmelidir. Bunlar;

  • İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalışıyor olmalı
  • İşçinin işyerinde en az 6 aylık kıdemi olmalı
  • Belirsiz süreli iş sözleşmesi kapsamında çalışma yapılmalı
  • Geçersiz sebebe dayanılarak fesih yapılmalıdır

İşe Başlatmama Tazminatı Hesaplama

İşe başlatmama tazminat, iş kanunları gerekliliğince belirlenen ölçütlere göre olur. İşe başlatılması gerektiği halde iş başı yapmasına müsaade edilmeyen işçinin en az 4, en fazla 8 aylık tazminat alma hakkı vardır. Tazminat miktarı işçinin çıplak ücreti üzerinden yapılır. Ayrıca bu hesaplama yapılırken işçinin kıdem süresi de önem teşkil eder.

6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçinin, 4 aylık işe başlatmama tazminatı alma hakkı vardır. 5 yıl ve 15 yıl arasında kıdemi olan işçinin, 5 aylık işe başlatmama tazminat hakkı meydana gelir. 15 yıl ve daha fazla kıdemi olan işçinin ise 6 ile 8 aylık tazminat alma hakkı vardır.

Boşta Geçen Süre Ücreti

İşe başlatmama tazminatı hakkında bilgi verdikten sonra, işçinin boşta kalan süresi hakkında bilgi vereceğiz. Kanuni değerlendirmeler yapılırken ve kararlar verilirken işçinin, işsiz kaldığı süre için bazı hakları vardır.

Boşta geçen süre için ücret ödenmesindeki en temel amaç, işçinin iş aramakta olduğu sürede uğramış olduğu zararın belirli kısmının telafi edilmesidir. Bu sebeple de belirtmemiz gerekir ki; işçi, işe iade edilse bile boşta geçirmiş olduğu süreye dair ödeme alma hakkına sahiptir. 4857 sayılı iş kanunu maddesine göre, işçinin işe iadesi yapılsın ya da yapılmasın fark etmeksizin, işçinin en fazla 4 aylık boşta geçen süresi için ödeme yapılmasına hükmedilebilir.

İşe başlatmama tazminatı ve iş hukuku davaları hakkında detaylı bilgi edinmek için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorum Gönder