Mirasçılar arasında ecrimisil davası nasıl olur? Ecrimisil davasının bir diğer terimi de, haksız işgal tazminatı olmaktadır. Bu dava türünün konusu; Haksız işgal neticesinde, hak sahibinin malı kullanamaması ve haksız işgal yapanın bu durumdan fayda sağlamasıdır.
Haksız işgal, mirasçılar arasında sıklıkla yaşanılan bir durum olmaktadır. Sıklıkla görülen ecrimisil konusu için belli başlı şartların oluşmasıyla süreç başlatılabilir. Bu şartlar şunlardır;
- Taşınmaz sahibinin konu hakkında isteğinin olmaması gerekir
- Taşınmaza yapılan haksız işgal, tamamen kötü niyetli olmalıdır
- Haksız işgal neticesinde mal sahibinin çıkarları zedelenmelidir
- Söz konusu taşınmaz ya da arsa üzerinde haksız işgal gerçekleşmelidir
Yukarıda da belirttiğimiz uygunluk koşullarının oluşması sonrasında, mirasçılar arasında ecrimisil davası için kanuni işlemler başlatılabilir.
Ecrimisil Davasında Zamanaşımı
Zamanaşımı süresi kanunen belirlenen süredir. Bu sürenin amacı, dava açmaya hak kazanan tarafa karar verme süresi olarak belirlenmiştir. Zaman aşımı süresi içinde dava açma hakkını kullanmayan taraf, dava açma hakkından feragat etmiş olarak görülür.
Ecrimisil yani haksız işgal davasında da zaman aşımı süresi vardır. Bu davadaki zaman aşımı süresi kanunen 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu davanın açılmasıyla birlikte, haksız işgal yapan taraftan kullanım süresine göre tazminat talep edilebilir. İş bu dava türünde sadece, dava tarihine kadar gerçekleşen zararın tazminatı talep edilebilir. Davadan sonraki zararlar talep edilemeyeceği gibi, davadaki tazminat için ıslah yolu da yoktur.
Mirasçılar Arasında Ecrimisil Davası Mahkemesi
Ecri misil davasına dair bilinmesi gereken en önemli bilgilerden biri de, davanın yetkili ve görevli mahkemesidir. Hukuk sistemimize göre, ecri misil davasını avukatla ilerletme ya da avukatsız ilerletme hakkı vardır. Fakat davasını avukatsız ilerleten taraf, bütün dava sorumluluklarını da üstlenmekle yükümlüdür.
Ecri misil davasındaki görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir. Davadaki görevli mahkeme ise, genel yetki kurallarına göre belirlenmektedir. Bu nedenle de görevli mahkeme, davalının ikametgâh yerinde bulunan mahkemedir.
Önemle belirtmek isteriz ki; davanızın kurallara uygun ilerletilebilmesi için, ilk olarak doğru olan mahkemede süreç başlatılmalıdır. Bu konuda hata yapılması nedeni ile davanızın reddi gerçekleşebilir.
Mirasçılar arasında ecrimisil davası ve diğer miras davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzla iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
1
Tapu sahibi babam 1996 yılında vefat etti. 3 erkek kardeş ve annem babamın bıraktığı 3 daireli bir binada oturuyoruz.ben ve annem bir dairede diğer 2 erkek kardeşim birer dairede oturuyoruz. 2 kız kardeşim son 5 yıldan fazla süredir bu binadan faydalanmıyor.
1. Soru: ben,annem ve kiz kardeslerim geriye dönük kira tazminat davası açabilir miyiz.
2.soru: kız kardeşlerim bize yani 3 dairede oturan mirasçılara ecrimisil açabilir mi?
Zaman ayırıp cevaplarsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler…
Merhaba merve hanım babam 2018de azerbaycanlı biriyle evlendi 2020de öldü kadın vatandaşlık diyerek babamın oturduğu evden çıkmıyor 3 yılda oturuyor burayı ben almak istiyorum 2 kardeşim razı fakat bu imza vermiyor kocamın evi diyerek herkesin 1/4hissesi var mahkeme tarafından alınan kadın mahkemeye vermiş mal paylaşım davası açmış şimdi tapuya gitsek 2 kardeşimin hakkını odesem olurmu peki onun hakkını nasıl alacağım davamız 24 ekimde mal paylaşım davasında disardanda alıcılar olacakmış ben burayı nasıl alabilirim inanın ne yapacağımızı şaşırdım