Reddi miras süresi kanun koyucu tarafından belirlenen sürelerden olmaktadır. Miras bırakanın ölümü ile veya ölümün öğrenilmesiyle mirasın reddedilme süresi başlar. Kanunen belirlenen süre 3 aydır, belirtilen süre hak düşürücü süre olduğu için sürenin dolmasıyla birlikte yasal işlemler yapılamaz.
Mirasçı sıfatında yer alan kişi veya kişilerin mirası kabul etmeme hakları da vardır. Mirasçı, kanunen belirlenen bu hakkı kullanmak isterse yasal süresi içinde resmi işlemleri başlatmalıdır. Genel olarak mirasın borca batık olması durumunda yani miras bırakanın borçlarından daha az mal varlığının olması durumunda mirasın reddedildiği görülmektedir. Mirası reddetmek isteyen kişi, reddi miras davası açarak talebini resmi şekilde belirtmiş olur.
Reddi Mirasın Süresi 3 Ayı Geçerse
Kanunen belirtilen sürenin hak düşürücü süre olduğundan bahsetmiştik. Fakat bazı istisnai durumlarda esneklik sağlanabilmektedir. Bunları belirtecek olursak;
Miras bırakanın ölümünün ilerleyen sürede öğrenilmesi: Mirasçı sıfatındaki kişi, miras bırakanın ölümünü daha sonra öğrendiyse, öğrenilen tarihte yasal süre işlemeye başlar.
Doğaüstü olaylar: Deprem, sel, sakatlık, hastalık vb. durumlarda sürede esneklik sağlanabilir. Çünkü bu durumda olan mirasçının yasal işlem başlatabilmesi zor veya imkânsız koşullara bağlıdır. Konuya dair belirtmek isteriz ki; bu duruma bağlı olarak yasal sürede esneklik talep eden mirasçı, yaşamış olduğu vakıayı delilleriyle ispat edebilmelidir.
Atanmış mirasçı sıfatında bulunan kişilerin reddi mirasın süreleri de 3 aydır. TMK madde 597 içeriğinde atanmış mirasçılara yer verilmiştir. TMK 597; Mirasta hak sahibi olanların her birine gideri terekeye ait olmak üzere, vasiyetnamenin kendilerine dair olan kısımlarının onaylı bir örneği hâkim tarafından tebliğ edilir. Nerede olduğu bilinmeyenlere vasiyetnamenin kendilerine dair olan kısımları ilan yoluyla tebliğ edilir.
Reddi Miras Nasıl Yapılır
Reddi miras süresi içinde yasal veya atanmış olan tüm mirasçıların kanunların belirlediği ölçüde mirası reddetme hakkı vardır. Mirasın reddedilmesi için, reddi miras davası açılması gerekir. Öncelikle belirtmek isteriz ki; reddi miras davası avukatlı ilerletilebileceği gibi avukatsız şekilde de ilerletilebilir. Buradaki karar mirasçıya aittir.
Kanun koyucu iş bu davanın avukatsız ilerletilmesine izin vermiş olsa bile bilinmelidir ki; avukatsız şekilde ilerletilen her dava sürecinde eksik veya yanlış işlem yapılma olasılığı vardır. Mirasçı, süreç sırasında eksik ya da yanlış işlem yaparsa davanın reddedilmesine sebep olabileceği gibi mirası da kabul edebilir.
Reddi mirasın süresi ve miras hukuku davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
0