Tedbir Nafakası Şartları Nelerdir

Tedbir nafakası şartları nelerdir? Evlilik birliği devam ederken eşler hem olağan geçimlerine hem de müşterek çocuklarının giderlerine katkı sağlamakla yükümlüdürler. Bu durum boşanma davasının başlatılması ve sonuçlanmasıyla birlikte değişikliğe uğramaktadır. Boşanma davasının başlaması ile birlikte yoksulluğa düşecek olan taraf ve müşterek çocuk için bazı nafaka ödemelerinin yapılmasına karar verilir.

Türk medeni kanunu kapsamına göre nafaka ödemesi yaşanılan olguya göre birkaç şekle ayrılmaktadır. Bunlar; Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasıdır. Tedbir nafakası, TMK madde 169 içeriğinde yer alır. Kanun maddesine göre; boşanma ya da ayrılık davası açıldığı zaman hâkim, davanın devamı süresinde eşlerin geçimine, çocukların bakımı ve korunmasına dair geçici önlemleri re’sen alacaktır. Hâkim tarafından re’sen alınabilecek kararlardan biri de tedbir nafakasıdır.

Boşanmadan Tedbir Nafakası

Tedbir nafakası şartları nelerdir, Türk medeni kanunu madde 197 içeriğinde yer almaktadır. Şartların ilki, evlilik birliğinin kurulmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir durumda, evliliğin resmi şekilde olmasıdır.

Tedbir nafakasına hükmedilebilmesi için, eşlerin ayrı yaşamaları gerekmektedir. Ayrıca ayrı yaşayan eşin bu kararında haklı bir sebebinin var olması gerekir. Tedbir nafakası şartlarından biri de, talep oluşturulmasıdır. Her ne kadar mahkemede re’sen nafaka kararı verilebilse de, nafaka isteyen eşin bu talebini beyan etmesi daha uygundur.

Belirtmiş olduğumuz tüm şartların gerçekleşmesi dâhilinde, ayrılık ya da boşanma davası açılmaksızın tedbir nafakasının ödenmesine karar verilebilir.

Tedbir Nafakası

Tedbir nafakası şartları nelerdir uygunluğu sağlandığı zaman ve mahkemenin kararı da ödemenin yapılmasına ilişkin olduğunda, nafaka ödemesinin yapılması gerekmektedir. Karar verildikten sonra, ödeme yapmak istemeyen tarafın haklı sebepleri varsa, verilen karara itiraz etme hakkı oluşur. Ödeme yapmak istemeyen taraf, zamanaşımı süresinde itiraz hakkını kullanmalıdır. Aksi olan durumda nafaka ödemesi kabul edilmiş sayılır ve ödeme yapılmadığı zaman kanuni işlem uygulatılabilir.

Tedbir nafakası talebinde bulunan taraf, talebini delil ve şahitler eşliğinde desteklemelidir. Kanunen uygunluğu olan bazı deliller şu şekildedir;

  • Sosyal ve ekonomik durum araştırma raporu
  • Banka kayıtları ve hesap dökümleri
  • SGK kayıtları
  • Bordrolar
  • Tanık beyanları
  • Diğer deliller

Tedbir nafakası şartları nelerdir ve nafaka ödemeleri hakkında bilgi edinmek için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorum Gönder