Akıl Hastalığının Evlilik Öncesinde Olması

Akıl Hastalığının Evlilik Öncesinde Olması

Akıl hastalığının evlilik öncesinde olması etkeninin, boşanma ve boşanmanın sonuçlarında etkisi var mıdır? Akıl hastalığı kanıtlanmış kişi evlilik yapabilir mi? Bu ve benzeri sorularınızın yanıtını bu makalede bulabilirsiniz. Türk Medeni Hukuku Kanunlarına göre bir tek akıl hastalığı doktor tarafından teşhis edilen kişi için, boşanma davası açılabilir. Diğer hastalıklar bir boşanma sebebi değildir.

Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporu ile ispatlanırsa evlilik yapabilirler. Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması durumunda evlilik mutlak butlanla batıldır. Batıl bir evlilik ile bir evlilik ilişkisi doğmuş sayılır. Mutlak butlan durumunda bile evlenme, iptal kararının kesinleşme tarihine kadar geçerli sonuçlar oluşturur. Yani akıl hastalığının evlilik öncesinde olması, Türk Medeni Hukukunun kuralları içerisinde olursa evlilik gerçekleşebilir.

Evlilikten Sonra Akıl Hastalığı

Evlilikten sonra akıl hastalığı ortaya çıkabilir veya sonradan oluşabilir. Hastalık evlilik birliğinin kurulmasından sonra başlamışsa ve diğer koşullarda varsa, bu sebepten dolayı boşanma davası açılabilir. Fakat bilinmelidir ki; Akıl hastalıklarının tamamı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 165 hükmünün kapsamında yer almaz. Konu hakkında birkaç madde belirterek açıklamalarımıza devem edelim.

  • Geçerli bir boşanma sebebi olması için, hastalığın iyileşmesi olanaksız olmalıdır
  • Şizofreni ve paranoya gibi hastalıklar, iyileşemez durumlardan sayılmaktadır
  • Hastalığın raporu, yetkili kurul ve doktor tarafından verilmelidir
  • Ortak hayatın çekilmezlik koşulu oluşmalıdır

Akıl hastalığının evlilikten önce olması ya da sonrasında olması fark etmeksizin, geçerli bir boşanma sebebi olmaktadır. Bu davada ispat yükü davacı tarafa aittir.

Akıl Hastalığı İle Boşanma Davasında Zamanaşımı

Akıl hastalığı ile boşanma davasında zamanaşımı süresi var mıdır? Birçok boşanma davasının açılma sebebi zamanaşımı süresine tabi tutulmaktadır. Kanun koyucunun belirlemiş olduğu bu süre içerisinde dava açılmazsa eğer, davanın açılma hakkı düşer. Yani boşanma davası o sebeple açılamaz.

Daha önce uygulanan 133. Madde gereğince; Akıl hastalığı sebebi ile boşanma davasının açılabilmesi için, evlilik birliğinde 3 yıllık süre dolmalıydı. Fakat bu durum kişilerin hayatlarını fazlasıyla çekilmez hale getirdiği için, değişikliğe uğradı. Yeni Kanuna göre bu sebepten dolayı boşanma davası istenilen süre içerisinde açılabilir.

Akıl hastalığının evlilik öncesinde olması veya diğer Aile Hukuku davalarınız hakkında görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanabilirsiniz. Avcılar Boşanma Avukatı ile görüşme yapmak için randevu alabilirsiniz.

Evlatlık ve altsoyunun mirasçılığı makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder