Arabulucu İle Tazminat Alma

Arabulucu ile tazminat alma mümkün mü? Arabuluculuk, hukuk alanında önemli bir yere sahip olmaktadır. Hukuk alanına yeni giren bu sistem sayesinde, pek çok dava konusu olan anlaşmazlık kısa sürede sonuçlanır.

Kanun koyucu, belli başlı davalar açılmadan önce arabulucuya başvuru yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti vb. konular zorunlu başvuru içeriğinde yer almaktadır.

Dava süreci başlatılmadan önce arabulucuya başvuru yapılır ve bundan sonra süre başlamış olur. Yetkili arabulucu kontrolünde düzenlenen toplantıyla birlikte, taraflar bir araya gelir ve anlaşma sağlanıp sağlanmayacağına dar görüşme yapılır. Örneğin; tazminat talebiyle arabulucuya başvuru yapılırsa ve taraflar tazminat konusunda anlaşma sağlarsa, arabulucu ile tazminat alma gerçekleşmiş olur.

Kıdem Tazminatı Arabulucu

İş hukuku alanında sıklıkla rastlanan sorunlardan biri de kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı, işçinin iş yerinde çalışmış olduğu süreye bağlı olarak hesaplanır. İş kanunlarına göre kıdem tazminatının alınabilmesi için gerekli olan koşullar şöyledir;

  • İş yerinde en az 1 yıl çalışılmış olmalıdır
  • 4857 sayılı iş kanunu kapsamında çalışmak
  • İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı sebeple fesih edilmesi
  • Sözleşmenin işveren tarafından haklı olan bir sebeple fesih edilmemesi
  • İşçinin askerlik nedeniyle iş sözleşmesini sonlandırması
  • Kadın işçinin evlilik nedeniyle iş akdini sonlandırması
  • İşçinin ölümü sebebiyle iş akdinin sonlanması
  • İşçinin emeklilik sebebiyle iş akdini sonlandırması

Kıdem Tazminatı Davası

Arabulucu ile tazminat alma konusundan bahsettikten sonra, kıdem tazminatı davası hakkında bilgi vererek yazımıza devam edeceğiz. Arabulucu tarafından düzenlenen toplantılar sonrasında taraflar, kıdem tazminatı ödemesi hakkında anlaşma sağlayamazlarsa iş hukuku kapsamına göre dava açabilirler.

Arabuluculuk görüşmelerinde taraflar anlaşma sağlayamazlarsa, yetkili arabulucu anlaşma sağlanamadığına dair tutanak düzenler. Düzenlenen resmi tutanak sonrasında, kıdem tazminatı davası açmak için isteyen kişi iş mahkemesine başvuru yapabilir.

Kıdem tazminatı davasında alacak hesaplaması yapılırken; işçinin son olarak aldığı giydirilmiş ücret, diğer yan hak ödemeleri, işyerinde çalışma süresi göz önünde bulundurulur. Davanın açılma sebebinin ispat edilmesiyle birlikte hâkim, kıdem tazminatı ödemesi miktarını da açıklar.

Arabulucu ile tazminat alma, kıdem tazminatı davası ve iş hukuku davası hakkında detaylı görüşme yapmak için, Esenyurt Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorum Gönder