Kıdem Tazminatı Nedir
Kıdem tazminatı nedir “bu tazminat hangi şartlarda ve kim tarafından ödenir” gibi sorularınızın yanıtını sizler için hazırlanan bu makalemizde bulabilirsiniz. Ayrıca internet sitemizde yer alan diğer İş Hukuku makalelerinde, tazminat haklarına dair farklı bilgiler bulabilirsiniz.
İşçilerin, iş hayatı içerisindeyken olduğu gibi iş akdi sonlanırken de bazı hakları vardır. Kıdem tazminatı hakkı da bunlardan birisi olmaktadır. Tazminat, işçiyi hem haksız işten çıkarılmalardan korumaktadır hem de işten çıkartılan işçiye maddi yoksunluğu gidermede yardımcı olmaktadır.
Kıdem tazminatı nedir sorusunun yanıtı için; “İş akdi sonlandırılan ya da iş akdini, Kanun gerekçeleri göz önünde bulundurarak sonlandırmak isteyen işçinin alması gereken ücret” diye belirtebiliriz. Toplum arasında bilinen bir yanlışta, işçinin istifası dâhilinde tazminat alamayacağıdır. İş Kanunları gereğince belirlenen durumlarda işçi, istifa etse bile kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
Kıdem Tazminatı Alma Şartları
Kıdem tazminatı alma şartları, İş Kanunları maddesi gereğince belirlenir. Belirtilen şartların oluşmaması durumunda, işçinin tazminat almaya hakkı olamaz. İşçinin, tazminat hakkını kazanması için 1 yıllık süreyi doldurması gerekmektedir. Kıdem tazminatının talep edilmesi için gerekli olan durumları maddeler halinde açıklayacak olursak;
- İş sözleşmesine göre çalışan bir işçi olunması gerekir
- 1 yıllık çalışan olunmalı
- İş akdinin, İş Kanunlarında gösterilen sebepler dışında sona erdirilmesi gerekir
- İşçinin, İş Kanunları gereğince haklı sebeple işten ayrılma isteğinde
- Askerlik hizmeti sebebiyle işten ayrılma durumlarında
- Sigorta ve prim ödemesi dolduğu zaman
- Kadın işçinin belli kurallar dâhilinde, evlilikten sonra iş akdini fesih etmek istediği zaman
- İşçinin ölümü halinde
Kıdem tazminatı nedir ve hangi durumlarda talep edilebilir sorularının yanıtını verdikten sonra, yazımıza kıdem tazminatı hangi özelliklere göre hesaplanır konusu hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını makalemizin bu kısmında bulabilirsiniz. Tazminat hesaplamanıza ek olan diğer ücretler de dâhil olduğu zaman buraya yazdığımız bilgi yeterli olmayabilir. Bu konu hakkında avukatımızdan destek alabilirsiniz.
İşçiye her yıl için 30 günlük brüt maaş kadar kıdem tazminatı ödenir. İşçinin aldığı ikramiyeler ve primler de kıdem tazminatı hakkı kapsamında olabilmektedir. Kıdem tazminatı hakkı kazanabilmek için işçinin en az bir yıl aynı işyerinde çalışması gerekmektedir. Bir yıldan arta kalan süreler için, bir aylık brüt ücret üzerinden hesaplama yapılarak tazminat miktarı belirlenir.
Kıdem tazminatı nedir ve İş Hukuku davalarınızla ilgili detaylı görüşme yapmak için, Avcılar İş Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Zincirleme suç nedir sorusunun yanıtını almak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0