Bilişim Suçu Nedir
Bilim suçu nedir ve Bilişim Hukukuna Dair Kanun Maddesi Var mı?
Türkiye’de 2007 yılında 5651 sayılı “İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun” ve Türk Ceza Kanunu 3. Kısım 10. Bölümde düzenlenen ”Bilişim alanında suçlar” başlığı altında düzenlenen (243-246) maddeleri bu hususta yasal bir dayanak teşkil etmektedir.
Bilişim Suçu Ne Demektir?
Bilişim suçunun tanımını inceleyecek olursak önümüze çok kapsamlı cümleler çıkacaktır. Bilişim suçu kendi içerisinde birçok konuyu ele almaktadır. Bilerek ya da bilmeyerek bilişim suçunu işleyebilirsiniz. Teknolojik ürünleri kullanmada tecrübeniz az ise konu ile ilgili araştırma yapmalısınız.
Bilginin ve paylaşımın teknolojik ve elektronik düzenler aracılığı ile yapılmasına ve aktarılmasına bilişim denilir, bilişim suçu da bilişimden oluşmaktadır.
Hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel istismar, hakaret vb. olan genel suçların bilgisayar, çevre bilimleri, pos makinesi, cep telefonu gibi teknolojik aletlerin kullanılması ile işlenmesi suçuna Bilişim Suçu denilmektedir.
Bilişim Suçu teknik olarak; Ülkelere, şirketlere, şahıslara ya da birey gruplarına yönelik olarak mağdurun onurunu zedelemeye ya da mağdur olan kişiye fiziksel, zihinsel olarak zarar verme suçu kastı ile internet ve cep telefonu, elektronik posta gibi çağdaş iletişim araçları kullanılarak zarar verme amaçlı suç unsurlarının işlenmesidir.
Bilişim suçlarına Siber Saldırıda denilir. Siber Suçlar bir ulusun güvenlik ve ekonomik bütünlüğüne yönelik tehlikeler de oluşturabilir.
Bilişim Suçunu Neler Kapsar
Günümüz teknoloji çağı olmaya başladığı ve bu şekilde ilerlediği için teknolojinin bize sağlamış olduğu imkânların faydalarından yararlandığımız gibi bazı durumlarda da zararlarını görmekteyiz. Bilişim suçlarının örneklerini her geçen gün internet ve televizyon da görmekteyiz. Bilişim suçlarını örneklendirecek olursak;
-Sisteme zarar vermek veya veri hırsızlığı yapmak amacıyla virüslerin oluşturulması ve bu virüslerin dağıtılması
-Herhangi bir servisi kullanılamaz hale getirmek için yapılan hizmet dışı bırakma saldırı ve girişimleri
-Kötü amaçlı yazılımlar oluşturmak
-İnternet veya bilişim araçlarını kullanarak dolandırıcılık veya kimlik hırsızlıkları
-Bilgi hırsızlığı
-Kullanıcılara ait kişisel verilerin ele geçirilmesi
-Bilgisayar girdilerinin yetkisiz olarak değiştirilmesi
-Depolanmış haldeki bir verinin yetkisiz olarak silinme işleminin gerçekleştirilmesi veya değiştirilmesi
-Kullanıcılara hakaret, küfür veya müstehcen içerikler göndermek
-Kullanıcılara rahatsızlık vermek
– E-mail adresinin çalınması
-Kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi
-Bilgisayar sabotajı
-Kişisel bilgiler çalmak
-Siber terörizm
-Siber savaş örneklerini verebiliriz.
Bilişim Suçu Davası Nasıl Açılır?
Bilişim suçu davanızı açmak için; ilk öncelikle elinizdeki delillerle emniyete gitmeniz gerekmektedir. Emniyette bulunan TİB grubu (bilişim suçları araştırması personeli topluluğu) gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, Savcılığa gitmeniz gerekmektedir. Bir sonraki adım olarak Adliyede Ceza Hukuku Davaları bölümünden bilişim suçu davanızı açabilirsiniz.
Bilişim Suçu Cezası Nedir?
İşlenen bilişim suçlarının karşılığında verilecek olan cezaların büyük bir bölümü ve istisnai hal dışında kalanlarına karşı uygulanacak cezai yaptırımlar belli durumdadır.
Bu cezai yaptırımların bazılarına doğrudan hapis cezası uygulanırken bazılarına para cezası verilmektedir ya da verilen hapis cezası paraya çevrilebilir.
Bilişim Sistemine Girme Suçu ve Cezası
Bilişim sistemine girme, bir bilişim sisteminde bulunan verilere uzaktan bağlanmak şartıyla ya da bizzat elektronik sisteme fiziki yakınlık yoluyla erişmek demektir. Bilişim sistemine girme suçu, bilişim suçları içerisinde işlenmesi en basit olan suçtur. Örneğin, bir kişinin sosyal medyal adreslerine izni olmadığı halde kullanıcının şifresini ya da diğer güvenlik önlemlerini devre dışı bırakarak, erişmek bilişim sistemine girme suçu olarak cezalandırılır. Şunu da belirtmeliyiz ki, kullanıcının erişime izin verip vermediği pek çok şekilde anlaşılabilir.
Bilişim suçlarının karşılığında alınacak cezalar Türk Ceza Kanunu 237’de yer almaktadır. Bilişim suçu nedir sorusunun kapsamlı yanıtı için Beylikdüzü Ceza Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
0