Ceza Davası Zamanaşımı

Ceza davası zamanaşımı süresi var mı? Zamanaşımı süreleri dava içeriklerinde oldukça önemli unsurlardan biridir. Zamanaşımı süresi, diğer terimi ile hak düşürücü süredir. Bu sebeple de hak kaybı yaşanmaması için, dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.

Ceza davası başlamadan önce ve başladıktan sonra, belirli süreler vardır. Bunları açıklayacak olursak;

  • Dava öncesinde şikâyet etme hakkı için, kanunen belirlenen süreler vardır. Her şikâyet konusu için, belirlenen süre farklılık gösterebilir. Ayrıca süresi içinde bu hak kullanılmazsa, ilerleyen sürede bu suça ilişkin şikâyet hakkı kullanılamaz.
  • Dava süreci başladığı andan itibaren, mahkeme belirli zamanlarda taraflara yapması için görevler verir. Bunlara örnek verecek olursak; Delillerin sunulması, şahitlerin bilgilerinin sunulması ve diğer bilgiler. Mahkeme bu bilgileri istediği zaman, tarafa bunun içinde süre verir. Süresi içinde işlemi gerçekleştirmeyen taraf, konu hakkında ilerleyen süreçte hak kaybı yaşar.

Ceza Zamanaşımı Ne Zaman Başlar

Ceza davası zamanaşımı sürelerinin hak düşürücü süre olduğunu belirtmiştik. 765 sayılı (eski) Türk Ceza Kanunu 103. Madde içeriği şu şekildedir; “Zamanaşımının başlangıcı, tamamen işlenmiş suç ve kabahatler hakkında, eylem gününden ve teşebbüs olunan veya tamamlanamayan suçlar hakkında son eylemin işlendiği tarihten, süregelen ve zincirleme suçlar hakkında dahi süregelmenin ve zincirleme eylemlerin bittiği günden başlar.

5237 sayılı (yeni) Türk Ceza Kanunu 66. Maddesi 6. Bendinde de zamanaşımının süresi düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; “Zamanaşımı, tamamlanmış suçlarda suçun işlendiği günden, teşebbüs halinde kalan suçlarda son hareketin yapıldığı günden, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği günden. Zincirleme suçlarda son suçun işlendiği günden, çocuklara karşı üstsoy veya bunlar üzerinde hüküm ve nüfuzu olan kimseler tarafından işlenen suçlarda çocuğun 18 yaşını bitirdiği günden itibaren işlemeye başlar.

Tazminat davalarında madde 60/2 gerekliliğince zamanaşımı süreleri ise;

  • Tamamlanmış suçlarda suçun işlendiği gün
  • Kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği gün
  • Zincirleme suçlarda son suçun işlendiği gün
  • Teşebbüs halinde kalan suçlarda son hareketin yapıldığı gün
  • Çocuklara karşı üstsoy veya bunlar üzerinde hüküm ve nüfuzu olan kimseler tarafından işlenen suçlarda çocuğun 18 yaşını bitirdiği günden itibaren süre işlemeye başlamaktadır

Dava Zamanaşımı

Ceza davası zamanaşımı süreleri kadar önemli olan bir konuda davada zamanaşımıdır. Hukuk sistemimize göre, her davanın açılabilmesi için geçerli olan bir süre vardır. Kanun koyucunun belirlemiş olduğu bu süre hak düşürücü süre olmaktadır. Yani belirlenen süre içerisinde dava açılma işlemi yapılmazsa, bunun sonrasında kişi dava açma hakkını kaybetmiş olur.

Dava açılabilmesi için geçerli olan zamanaşımı süresi sadece ceza davası için geçerli değildir. Bunun yanı sıra hukuk kanunlarımıza göre açılması mümkün olan bütün davaların zamanaşımı süresi vardır.

Dava Zamanaşımı Süreleri

Ceza davası soruşturma ve kovuşturma aşamasında zaman aşımı süreleri, suçun işlendiği tarihten itibaren başlatılır ve TCK Madde 66/1 kapsamına göre belirlenir. Belirtilen sürelerin geçmesinden sonra, ceza davası hakkında davanın düşmesine karar verilir. Bu değerlendirmelere göre belirtmek isteriz ki;

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis kararında zamanaşımı 30 yıl
  • Müebbet hapis kararında zamanaşımı 25 yıl
  • 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası verilen kararlarda zamanaşımı 20 yıl
  • 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezası verilen kararlarda zamanaşımı 15 yıl
  • 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis ya da adli para cezasını gerektiren suçlarda zamanaşımı süresi 8 yıldır

Ceza davası zamanaşımı ve ceza davası süreçleri hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzla iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

0

Yorum Gönder