Ceza Davasında İstinaf

Ceza Davasında İstinaf

Ceza davasında istinaf nedir, nasıl yapılmalıdır ve koşulları nelerdir gibi sorularınızın yanıtlarını, hukuk büromuz tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanan makalemizde bulabilirsiniz.

İstinafı tanımlayacak olursak; “İlk derece mahkemesinin ceza davası ile ilgili verdiği son kararın, üst dereceli bir mahkeme olan bölge adliye mahkemesi tarafından hem maddi vakıa yönünden hem de hukuka aykırılık yönünden yeniden incelenmesi” olarak belirtebiliriz. İkinci derece de ise;  “asıl derece” kanun yolu olmaktadır. İlk derece mahkemelerinin verdikleri hükümlerin denetlenmesini ve hukuka uygun olmasını sağlayan en önemli kanun yolu olmaktadır.

İstinafa yönelik olan başvuru, kararı veren Mahkemeye yapılır. Mahkeme daha sonra bu istinaf başvurusunu inceler ve kabul ya da ret kararını verir. Ceza davasında istinaf yapılma şekli açısından da oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.

İstinaf Başvurusu Yapma

İstinaf başvurusu yapma TCK’da düzenlenen maddelerde açık şekilde anlatılmıştır. Belirtilen maddeler doğrultusunda;

  • İstinaf kanun yoluna başvuru süresi hükmün duruşmada öğrenilmesi ya da tebliğ edilmesinden başlayarak 7 gün içerisinde yapılabilir
  • “Davasız yargılama olmaz” ilkesi gereğince kararı veren mahkemeye bir istinaf dilekçesiya da mahkemeye başvurarak tutanak tutulması ile istinaf başvurusu yapılabilir
  • Sanığın hazır bulunduğu avukatın hazır bulunmadığı davalarda istinaf süresi, kararın sanığa açıklanması ile başlar
  • Kendisine zorunlu avukat atandığından habersiz durumda olan sanık hakkında istinaf ve temyiz süresi, avukata kararın açıklanması ya da tebliğ edildiği tarihten değil; öğrenmesi ile başlar

Ceza davasında istinaf başlıklı makalemize, istinaf sonrası oluşabilecek kararlar hakkında bilgi vererek devam edeceğiz.

İstinafın Sonuçları

İstinafın sonuçları nelerdir sorusunun yanıtını birkaç madde şeklinde belirtecek olursak;

  • Beraat kararı verilebilir
  • Güvenlik tedbirine hükmedilmesine karar verilebilir
  • Mahkûmiyet kararı verilebilir
  • Dava reddedilebilir
  • Ceza davasının düşmesi gerçekleşebilir
  • Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilebilir

Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; “Hükümden önce verilip hükme esas olarak teşkil eden ya da başka Kanun yolu öngörülmemiş olan Mahkeme kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvuru yapılabilir”. İstinaf başvurusunu; Cumhuriyet Savcısı, sanık, sanık müdafi, katılan, suçtan zarar gören kişi ya da kişiler ve katılma talebi ilk derece ceza mahkemesi tarafından karara bağlanmış veya reddedilmiş kişiler yapabilir.

Ceza davasında istinaf ve diğer ceza davaları görüşmeleriniz için, Büyükçekmece Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki yayınımız olan Çekişmeli Boşanma makalemizi inceleyebilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder