İstinaf Ve Temyiz
İstinaf ve temyiz başvuruları, davanın son karar aşamaları için oldukça önemlidir. Türk Medeni Kanunu usullerine göre tarafların verilen karara itiraz etme haklarından olan bu iki kavram; belirlenen sürelerde ve usullerde yapılmalıdır. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Temyiz ve istinaf birbirinden farklı olmaktadır.
İstinaf mahkemesinin vereceği karar ile birlikte verilen ceza davası kararı ya da hukuk davası kararı, yerel mahkeme tarafından tekrar incelenir. Temyiz ise, istinaf mahkemesi kararlarının tekrar olarak incelenmesi için yetkili olan mahkemedir. Tabii ki bu iki mahkemeye de başvuru yapılabilmesi için ilk olarak yerel mahkemenin karar vermesi gerekir. Sonrasında ilk olarak istinafa, daha sonrada temyize başvuru yapılır. Ayrıca istinaf ile temyiz mahkemelerine başvuru yapmak içinde geçerli olan süre vardır.
İstinaf Mahkemesine Başvuru Süresi
İstinaf mahkemesine başvuru süresi ne demektir? Bilindiği gibi TMK Kapsamında her türlü başvuru ve dava açma hakkı belirli bir süreye dayatılmaktadır. Yani süresi dâhilinde açılmayan davalar ya da yapılmayan başvurular, daha sonrasında talep edilemez. Süre aşımından sonra yapılan talepler ve açılan davalar, yetkili mahkeme tarafından reddedilir.
İstinaf başvurusunun yapılması için geçerli süre 15 gün olmaktadır. Bu süre tebliğine uygun ya da tevhidine uygun olarak yapılan karar açıklanmasından itibaren başlamaktadır. Tebliğden anlaşılması gereken; Kararın posta yolu ile iletilmesidir. Tevhide ise, kararın mahkemede tarafın yüzüne karşı okunması durumudur.
İstinaf ile temyiz arasındaki farkları ve istinaf için gerekli olan zaman aşımı süresini belirttikten sonra, temyiz konusunda geçerli olan zamanaşımı süresini belirterek yazımıza devam edeceğiz.
Temyiz Mahkemesine Başvuru Süresi
Temyiz mahkemesine başvuru süresi, Türk Ceza Kanunu 291/1 maddesinde açıklanmıştır. Bu maddeden yola çıkarak belirtmemiz gerekir ki; İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın tebliğinden ya da tevhidinden itibaren başlayan bu süre 15 gün olmaktadır.
Türk Ceza Kanununda da belirtilen bu süre geçerli olan hak düşürücü süre olmaktadır. Temyiz ve istinaf başvurusu yapma için geçerli olan hak düşürücü süre içerisinde usulüne uygun yapılmayan başvuru neticesinde, kararın kabul edildiği farz edilir ve dava hakkında verilen karar kesinleşir.
İstinaf ile temyiz hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz ve avukat ile görüşme yapmak için, randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan kadın işçilerin süt hakkı makalemizi okumak için, linki tıklayabilirsiniz.
0