Evlilik Dışı Çocuğun Tanınması

Evlilik Dışı Çocuğun Tanınması

Evlilik dışı çocuğun tanınması baba tarafından yapılması gereken bir işlem uygulaması olmaktadır. Evlilik birliği içinde dünyaya gelen her çocuk hem annenin hem de babanın velayeti altındadır. Fakat evlilik birliği içerisinde doğmayan her çocuk, dünyaya geldiği zaman annesinin velayeti altında olmaktadır.

Evlilik dışında doğan çocuğun tanınması davası, baba ile çocuk arasında soy bağının kurulması için gerçekleşmesi gereken işlemlerden oluşmaktadır. Tanıma, kurucu yenilik doğuran tek taraflı hukuki bir işlemdir. Türk Medeni Kanunu madde 282/1 gerekliliğince soy bağı doğumla birlikte kurulmaktadır. Ayrıca konu hakkında belirtmemiz gerekir ki; Kadının iddet süresi içinde dünyaya gelen bir çocuğu olduysa eğer, çocuk evlilik sırasında ismi olan babaya kayıt yapılır. Evlilik dışı olan çocuğun tanınması bu sebeplerden dolayı, bazı durumlarda farklı sonuçların oluşmasına sebep olabilir.

Kadınlarda İddet Süresi

Kadınlarda iddet süresi, TMK Kanunlarınca belirlenen 300 günlük evlenme yasağı süresi olmaktadır. Yani kanunlara göre, kadınlar boşandıktan sonraki 300 gün içerisinde yeni bir evlilik yapamaz. Buradaki amaç, kadının boşandığı eşinden hamile olma riski olmaktadır. Çünkü bu süreçte dünyaya gelen çocuk, boşanmış erkeğin nüfusuna kayıt ettirilebilir.

Kadın eğer ki, bu süreç içerisinde tekrardan evlenmek istiyorsa; İddet süresinin kaldırılması için mahkemeye başvuru yapmalıdır. Mahkemenin belirlediği ölçütlerde hamile olmadığını ispatlayan kadının, Kanun tarafından belirlenen 300 günlük süreyi bekleme zorunluluğu ortadan kaldırılır ve yeniden evlilik yapabilir.

Evlilik dışı olan çocuğun tanınması başlıklı yazımızın son kısmında, babanın bu soy bağını kurmasından bahsedeceğiz.

Baba İle Çocuğun Soy Bağının Kurulması

Baba ile çocuğun soy bağının kurulması için, çocuğun babasının bu hususta nüfus memuruna ya da mahkemeye yapacağı yazılı başvurusu veya resmi senette ya da vasiyetnamesinde yapacağı beyanı ile olabilmektedir. Bu durumda tanıma beyanında bulunan kimsenin küçük veya kısıtlı olması halinde veli ya da vasisinin de bu hususta onayının belirtilmesi gerekir.

Çocuk ile babanın arasındaki soy bağının kurulması için gerekli olan işlem ve davaları, kişiler kendileri ilerletebileceği gibi, işlemlerin eksiksiz ve doğru şekilde yapılabilmesi adına konu hakkında bir avukat ile de çalışma ilerletilebilmektedir.

Evlilik dışı çocuğun tanınması ve diğer aile hukuku davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Avcılar Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Süresi hakkında bilgi sahibi olmak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder