Çekişmeli Boşanma Davası Süresi

Çekişmeli Boşanma Davası Süresi

Çekişmeli boşanma davası süresi nasıl başlar ve nasıl ilerler? Taraflar, boşanmanın bütün maddi ve manevi olan sonuçlarında anlaşma sağlayamazlarsa, boşanma davaları çekişmeli boşanma davası olarak açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma davasına oranla, bu davanın ilerlemesinin şartları daha farklı olmaktadır. Tarafları bu dava sürecinde, daha uzun bir süre beklemektedir. Yani davanın çekişmeli olarak sonuçlanması için, ortalama olarak 2 yıl gibi bir süre beklenmesi gerekir.

Çekişmeli olarak açılacak olan boşanma davasının en temel unsurunu, davanın dilekçesi belirlemektedir. Hazırlanan dava dilekçesi ile birlikte, Adliyede yapılması gereken resmi işlemler ve ödenmesi gereken harçlar da bulunmaktadır. Bütün bu işlemler gerçekleştirildikten sonra, çekişmeli boşanma davası süresi başlamış olur.

Çekişmeli Boşanma Davasının İlerleyişi

Çekişmeli boşanma davasının ilerleyişi için, taraflar işlemlerini kendileri yapabileceği gibi, hak kaybı yaşamamak için konu hakkında avukat desteği de alabilirler. Çünkü bu süreç içerisinde yazılması gereken dilekçeler ve beyan edilmesi gereken pek çok vakıa olmaktadır. Beyan edilecek olan bütün bu unsurlar, tamamen Kanuna uygun şekilde belirtilmelidir aksi olan durumlarda yapılacak yanlış işlem sebebiyle, hak kaybı yaşanılması kaçınılmaz bir durum olur.

Çekişmeli boşanma davası başladıktan sonra, davacı tarafından beyan edilen dava dilekçesi, davalı olan tarafa iletilir. İletilen bu dilekçeye davalı olan tarafında cevap verme hakkı vardır. Karşılıklı yazılan bu cevap dilekçeleri 4 kere yapılabilmektedir. Cevap dilekçelerinden sonra, çekişmeli boşanma davası ön inceleme duruşması ile devam eder.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Sistem

Çekişmeli boşanma davalarında sistem nasıl olmaktadır? Yukarıda da belirttiğimiz gibi, hazırlanan karşılıklı cevap dilekçelerinden sonra, ilk mahkeme ön inceleme duruşması olmaktadır. Ön inceleme duruşmasında, hâkim dilekçeleri ve taraflarla ilgili olan diğer unsurları öğrenir ve ek olarak istediği başka bilgiler varsa bunları belirtir.

Ön inceleme duruşmasında ve diğer duruşmalarda hâkimin isteyebileceği bilgiler, belirli süre içerisinde yapılması gereken işlemler olmaktadır. Hâkimin karar ve yetkisinde olan bu süreler, tamamen dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Aksi olan durumlarda taraflar, dava hakkında söz haklarını kaybederler ve hak kaybı yaşarlar.

Çekişmeli boşanma davası süresi ve diğer boşanma davası sorularınız hakkında görüşme yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak, Esenyurt Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz.

Evliliğin İptali Olmayacak Durumlar hakkında bilgi sahibi olmak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorum Gönder