İşçi Hakları

İşçi Hakları

İşçi hakları İş Kanunları içerisinde yer alan maddelerde açık şekilde anlatılmaktadır. Bu doğrultudan yola çıkarak belirtmek gerekir ki; iş dünyasının içerisindeyken, işverenin olduğu kadar ve hatta bazı doğrultularda daha fazla olmak üzere işçinin de hakları vardır.

İşyerinizde, işveren ile karşılıklı bir iş sözleşmesi imzalayarak, iş hayatınızı ilerletebilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli kural sözleşmenin içeriğidir. Sözleşmenin içindeki maddeler işçi hakları konusuna ne kadar uyumludur.

Çalışanların işten ayrılma ya da işten çıkarılma vb. durumlarında birçok hakları olmaktadır. Fakat birçoğu kişi, bu hakların ne olduğunu bilmez ve hak kaybı yaşar.

Hukuk büromuz tarafından hazırlanan bu makalede işçilerin sahip oldukları haklardan bahsetmek istedik.

İşçinin Hakları Nelerdir

İşçi hakları nelerdir ve bu konuda neler yapılması gerekmektedir. Sizin de bu tarz sorularınız varsa, makalemizden faydalanabilir ve sitemizdeki diğer makalelere de göz atabilirsiniz.

İşçi haklarıyla ilgili gerekli olan bilgileri maddeler halinde belirtecek olursak:

  • Maaş: İşçi maaşını her ay tam ve zamanında alma hakkına sahiptir. Bu hak kendisine sağlanmazsa dava açma hakkı vardır.
  • Sosyal sigorta:İş Kanunları doğrultusunda işveren, işçinin işe başladığı tarihte sigortasını yaptırmak zorundadır. Bu duruma uygun davranılmaması kanunlara aykırı davranılmış bir eylemdir.
  • Kıdem tazminatı:İşçilerin Kanuna uygun olmayan sebeplerle işten çıkarılması ya da işçinin haklı sebeplerle işten ayrılması durumda işverenden alacağı paradır.
  • İhbar tazminatı:Hem işçiyi hem de işvereni ilgilendiren bir durumdur. İşçi işi bırakmadan belli bir süre önce; işveren de işçiyi işten çıkartmadan belli bir süre önce haber verme sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğa uyulmadığı takdirde tazminat ödenmesi talep edilebilir.
  • İş arama hakkı: İş arama izni iş saatleri içerisindedir ve herhangi bir ücret kesintisi yapılamaz
  • Fazla mesai ücreti:İşçi fazla mesai hakkını ücret için talep edebileceği gibi, daha fazla izin olarak ta talep edebilir.
  • Yıllık ücretli izin: Yıllık ücretli izin aynı işyerinde bir yılı tamamlamış olmasına bağlıdır. İşçi haklarının kapsamında yıllık izin süresi bitimine müteakip 4 gün ücretsiz izin hakkı da bulunmaktadır.
  • Hafta tatili:İşçi hakları kapsamında işçilerin yasal olarak en az haftada bir gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır.
  • Ara dinlenmesi:İşçiye gün içerisinde dinlenmek için süre tanınması da haklar arasındadır.
  • Resmi tatil ve bayram tatilleri:İşçinin resmi tatiller ile bayram günlerinde tatil yapma hakkı vardır. Bu tarihlerde çalışmak fazla mesai kapsamına girer.
  • Maddi-manevi zararların tanzimi:İş süresince işçinin başına gelebilecek kazalar için işçinin maddi manevi tazminat talep etme hakkı da bu kapsamda düzenlenmiştir.
  • İşe iade hakkı:Haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarılan işçi işe geri dönüş için dava açabilir.

İşçi hakları ve iş davaları hakkında sorularınız için, Esenyurt İş Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

İş sözleşmesinin feshi nedir? sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.

0

Related Posts

Yorumlar (1)

devlet hastanesinde suekli işçi kadrosunda clışmaktayım , aile şieketinde müdür olabilirmiyim

Yorum Gönder