Terk Nedeniyle Boşanmada Tedbir Nafakası

Terk Nedeniyle Boşanmada Tedbir Nafakası

Terk nedeniyle boşanmada tedbir nafakası alınabilir mi? Nafaka, boşanma davasının başlaması ile kararı verilen ve davanın ilerleme sürecinde bazı durumlarda değişikliğe uğrayabilen bir durumdur. Boşanma davasının başlaması ile birlikte ödenmesine hükmedilen nafaka, maddi yoksunluğa düşecek olan taraf ve müşterek çocuk için geçerli olmaktadır. Fakat nafakanın alınabilmesi içinde belli başlı şartlar vardır.

Taraflardan birisi açılan ve devam eden boşanma davasında maddi olarak yoksunluğa düşerse, mahkeme tarafından kendisine ve varsa müşterek çocuğa nafaka verilmesi uygun görülür. Davanın başlaması ile yoksunluğa düşecek olan taraf nafaka için miktar belirleyerek talepte bulanabilir. Fakat bu talep doğrultusunda gerekli inceleme yapılır ve miktar o şekilde belirlenir. Yani terk nedeniyle boşanma davasında tedbir nafakası  alınabilir ama önemli olan usullerin gerçekleşmesidir.

Şiddet Gören Eşe Terk Nedeniyle Boşanma Davası

Şiddet gören eşe terk nedeniyle boşanma davası açılabilir mi? Türk Medeni Kanunlarına göre terk, geçerli bir boşanma sebebidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus terkin hangi sebeple gerçekleşmiş olduğudur. Şöyle ki, eşlerden biri diğerine şiddet içeren bir eylemde bulunursa ve şiddet gören taraf evi terk ederse, bu kişiye terk dayalı boşanma davası açılamaz. Çünkü kişi burada şiddet görerek ortak hayatı terk etme kararı almıştır ve kusurlu olan taraf değildir. Bu şekilde açılan boşanma davası, haksız sebebe dayalı olarak açıldığı için reddedilecektir.

Terk nedeniyle boşanmada tedbir nafakası başlıklı makalemizin son kısmında, akıl hastası olan eşin terk durumundan bahsedeceğiz.

Akıl Hastası Eşe Terk Sebebiyle Boşanma Davası

Akıl hastası eşe terk sebebiyle boşanma davası açılabilir mi? Hemen belirtmemiz gerekir ki, akıl hastası eşin uygulamada yaptıklarından dolayı suçlanması geçersiz olmaktadır. Yani taraflardan biri akıl hastası ise ve ortak yaşamı terk etmişse, terke dayanarak boşanma davası açılamaz.

Akıl hastalığı olan eşe sadece, akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açılabilmektedir. Ayrıca bu sebebe dayalı olarak açılan boşanma davasında da ispat yükümlülüğü, davacı olan yani davayı açan tarafa bırakılmaktadır. Hastalığın doktor raporu ile ispat edilememesinde ise, davanın reddi gerçekleşir.

Terk nedeniyle boşanmada tedbir nafakası ve diğer boşanma davası konuları hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzla iletişime geçerek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.

Velayetin değiştirilme nedenleri hakkında olan yayınımızı okumak için, linki tıklayabilirsiniz.

0

Yorum Gönder