Vasilik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vasilik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vasilik hakkında bilinmesi gerekenler hakkında, bu makalemizden yararlanabileceğiniz gibi, internet sayfamızda yer alan diğer vasilik makalelerinden de faydalanabilirsiniz. Vasilik, vesayeti gerektiren sebepleri olan kişi için uygulanabilecek bir durumdur. Yani bir kimsenin; Akıl hastalığı, özgülüğünün kısıtlanma durumu, yaş küçüklüğü ya da kendi talebi doğrultusunda vasi ataması yapılabilir.

Vasilik görevinin yapılabilmesi için yetkili mercilere gerekli başvurular yapılmalıdır. Ayrıca vasi görevini üstlenecek kişinin bu konuda irade yeteneği olmalı ve yetişkin olmalıdır. Vasinin en temel görevi, vesayet altında olan kişinin maddi ve manevi olarak bütün haklarının korunması olmaktadır. Vasi kararının verilmesi için sulh hukuk mahkemesi yetkilidir. Mahkemeye kişinin vasi atamasını uygun görürse onaylar.

Vasilik hakkında bilinmesi gerekenler için bakabileceğiniz diğer makale başlığımız: Vesayet Kavramı.

Vesayet Altına Alınan Kişinin İkametgâhı

Vesayet altına alınan kişinin ikametgâhı nasıl olmaktadır veya değişiklik hakları nasıl olmaktadır? İlk olarak belirtmemiz gerekir ki; Vesayet makamının onayı olmadan, vesayet altındaki kişinin ikametgâh bilgilerinde değişiklik yapılması uygun değildir. İkametgâh adresinin değişmesinde geçerli olan yetki, vesayet dairelerine geçer.

Ceza evinde bulunan kısıtlı kişi için bu durum daha farklı olmaktadır. Ceza evinde bulunan hükümlü kişinin ikametgâh adresi, bulunduğu ceza evi olmaktadır. Vesayet davasında yetkili mahkemenin belirlenmesinde ise, mahkûmiyetten önceki son adrese göre işlem yapılır. Burada belirtilen adres kesinlikle değişime uğrayamaz.

Vesayet hakkında bilinmesi gerekenler konumuza devam ederken, bu konuda Devlete ait olan sorumluluklardan bahsedeceğiz.

Vesayette Devletin Sorumluluğu

Vesayette Devletin sorumluluğu var mıdır? Vatandaşların Devlete karşı sorumluluğunun olmasının yanı sıra, Devletinde kişilere karşı sorumlulukları vardır. Vesayet altına alınan kişinin hakların korunması, mali değerlerinin iradesi vb. etkenlerinin yükümlülüğü vasiye ait olmaktadır. Ayrıca vesayet altına alınan kişi içinde Devletin belli başlı görevleri vardır.

Devlet, vesayet dairelerinde görevli olanların hukuka aykırı olarak sebebiyet verdikleri zararlardan doğrudan doğruya sorumlu olmaktadır. Ayrıca bunun yanı sıra vasi, kayyım ve yasal danışmanlara tazmin ettirilemeyen zararlardan da sorumlu olmaktadır. Zararın tazminini yapan Devlet, zararın meydana gelmesinde kusurlu olan kişilere karşı rücu yapabilme hakkına sahiptir.

Vesayet hakkında bilinmesi gerekenler ve diğer vesayeti gerektiren etkenler hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuz ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.

Terk nedeniyle boşanma davasında tedbir nafakası başlıklı makalemizi okumak için, linki tıklayınız.

0

Yorum Gönder