Yıllık İzin Şartları
Yıllık izin şartları İş Kanunları gereğince belirlenen unsurlardır ve bunlara kişiler ek madde yapamaz. İşçilerin, yıl içerisinde dinlenmeleri için İş Kanunu tarafından verilmiş, yönetmelikle düzenlenmiş ücretli izin hakkına yıllık izin diğer adı ile senelik izin denilmektedir. Yıllık iznin, işçi tarafından hak edilmesi için, işyerinde 1 yıllık kıdemini doldurması gerekmektedir. Bu süreyi dolduran işçi, senelik iznini kullanmalıdır.
Yıllık İzne Dair Bilinmesi Gerekenler
Yıllı izne dair bilinmesi gerekenler konusu, işçi ve işveren tarafından sıklıkla sorulan sorulardan olmaktadır. Bizde bunları maddeler halinde belirtecek olursak;
Yıllık izin şartları oluşan işçi, yıl içerisinde senelik iznini kullandırmaktan muaf bırakılamaz.
İşveren ve işçi kendi aralarında anlaşırlarsa, izin hakkı birkaç farklı zamanda kullanılabilir. Fakat işçinin toplu olarak en az 10 gün izin kullanma hakkı da sabit olmaktadır.
Yıllık iznini şehir dışında geçirecek olan işçiye bunu ispatlaması dâhilinde 4 gün yol izni verilmelidir.
Büyük işletmeler için toplu izin kullandırılma hakkı olmaktadır.
Yıllık izin kullanacak olan işçi, bununla ilgili evrakını eksiksiz olarak doldurmalıdır.
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.
Yıllık izin şartları oluşan işçi, bu hakkını kullanırken izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş olan diğer ücretli ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden mahsup edilemez.
Yıllık izin şartları ve bunun uygulanması hakkında bilgi verdikten sonra, şimdide İş Kanunları gereğince belirtilen süreleri anlatacağız.
Yıllık İzin Süresi Hesaplama
Yıllık izin süresi hesaplama, işyerindeki kıdeme göre yapılmaktadır. Buna göre aşağıda belirteceğimiz tablodan yararlanabilirsiniz;
- 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara en az 14 gün,
- 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara en az 20 gün,
- 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara en az 26 gün yıllık ücretli izin verilir.
- Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri 4’er gün arttırılarak uygulanır.
- 18 yaşında ve 18 yaşından küçük işçilere en az 20 gün yıllık izin verilir.
- 50 yaşında ve 50 yaşından büyük en az 20 gün yıllık izin verilir
Yıllık izin şartları ve İş Davalarınızla ilgili olarak görüşme yapmak için, Beylikdüzü İş Avukatı ile iletişim kurabilirsiniz.
Şufa hakkı ne demek sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0