Zincirleme Suç Nedir
Zincirleme suç nedir ve hangi faktörler etken olduğu zaman bu suç işlenmiş olur gibi sorularınızın yanıtını, hukuk büromuz tarafından hazırlanan bu yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca ceza davaları ile ilgili olarak farklı makale bilgilerine de internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Zincirleme suçlarda birden çok fiil ve ihlal vardır. Suçun cezasına da bu koşulların değerlendirilmesi sonucu hükmedilmektedir. Türk Ceza Kanunu 5237 sayılı ve 43. maddede beyan edilen anlatıma göre; zincirleme suçun diğer tanımı müteselsil suç olmaktadır. Bu maddeye göre zincirleme suç nedir sorusunun yanıtı için “Aynı kişiye karşı farklı zamanlarda birden fazla suç işleme kararının icra edilmesi veya aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek fiille işlenmesidir” diyebiliriz.
Yukarıda açıklamış olduğumuz Ceza davasını, kendi içerisinde iki grup şeklinde incelememiz mümkündür. Zincirleme suç nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra, makalemize bu suçu farklı olan iki yönden anlatarak devam edeceğiz.
Aynı Kişiye Karşı Farklı Zamanda Suç İşlenmesi
Aynı kişiye karşı farklı zamanda suç işlenmesi eylemi zincirleme suçun unsurunu oluşturur. Bu durum Türk Ceza Kanunu madde 43/1’de beyan edilmektedir. Konu hakkında örneklendirme yaparak devam edelim. Örneğin; belli bir plan hazırlanarak, aynı şahsın mülkiyetine farklı zamanlarda girilerek hırsızlık yapılması durumunda, suçun cezasına hükmolunurken tek ceza verilecektir. Fakat bu eylemdeki suç zincirleme olduğu için cezada artırılma uygulanacaktır.
Suçun cezasına hükmolunurken, Mahkeme tarafından her yönlü değerlendirilme yapılır ve artış zamanı eklenerek ceza hükmü verilir.
Zincirleme suç nedir başlıklı makalemize, bir diğer unsur konumuzu anlatarak devam edeceğiz.
Aynı Suçun Birden Fazla Kişiye İşlenmesi
Aynı suçun birden fazla kişiye işlenmesi durumunda da zincirleme suç oluşur. Bu eylemden de Türk Ceza Kanunu madde 43/2’de bahsedilir. Konu hakkında örnek verecek olursak; Bir kişinin kalabalık bir gruba hakaret içerikli sözler söylemesi durumunda, suçun faili hakaret suçu cezası alır ve bu durum kalabalık kişilere olduğu ve zincirleme suç olduğu için, ceza oranında artışa hükmedilir.
Zincirleme suç unsurlarının oluşması dâhilinde olsa da, bazı suçlarda yapılan Kanuni düzenlemeye göre “Suçun faili için, işlenmiş olan her suç için ayrı cezaya hükmolunur”. Bu suçları belirtecek olursak;
- Kasten adam öldürme
- Kasten yaralama
- İşkence
- Yağma diyebiliriz.
Zincirleme suç nedir konusu hakkında danışmanlık almak isterseniz, Esenyurt Ceza Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Mevsimlik iş sözleşmesi hakkında bilgi sahibi olmak için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
9
Şüphelinin ……….tarihinde tutmuş olduğu tutanak inçelendiğinde kat mülkiyeti den doğan haklarımı ihlal ederek yönetici seciminde kat maliki ve vekaleti olmayanların oylarıyla askıda yönetici seçilmiştir.Bu hukuk dışı eylemleri neticesinde yönetici sıfatıyla ………………tarihli toplantıları düzenlemiş yine kat maliki ve vekaleti olmayan kişilerin oylarıyla (sayı çoğunluğu sağlanmadan) mağdur hakkında dava acma yetkisi almış bu yetkiyle avukata yetki vermiş avukatın icra işlemlerine itirazda bulundum.vukat itirazın iptali davası açtı mahkemenin bilirkişi raporunu gerekce göstererek kısmi karar vermiştir.Bu kararı temyiz ettim.Yargıtay 10500 tl den düşük değerli davaların temyiz edilemeyeceğini belirterek mahkemenin vermiş olduğu karar kesinleşmiştir.şüpheli …………kolluk kuvvetleriyle evimin önündeki aracımı yediemin otoparkına çektirmiş ve masraflarını yatırmış ve satışını gerçekleştirmemiştir.12 senedir de davam devam etmektedir.icra işlemlerini yenileyerek taşınır ve taşınmaz mallaıma yani aşkın ve taşkın haciz ugulatmıştır.mülkiyetlerimi istediğim şekilde tasarruf edememekteyim.aracımı yediemin otoparka çektirip satışını yaptırmadı,bankamdaki Parana bloke koydurdu ve cekmeme engel oldu.şüpheli alacağını sürümcede bırakarak 1800 tl alacağı 12 senede 30 bin TL oldu .Şüphelinin bu hileli işleri zincirleme sucuna girermi bilgilendirirseniz memnun olurum