Arabulucuya başvurma süresi ne kadar olmaktadır? Arabuluculuk sistemi, yetkili arabulucu ile taraflar arasında gerçekleşen toplantılardan oluşur. Taraflar bu toplantılara kendileri katılım sağlayabileceği gibi, vekil avukatları da katılım sağlayabilir.
Arabuluculuk toplantılarında taraflar belli başlı istekleri doğrultusunda anlaşma sağlayabilir. Anlaşma sağlanan toplantılarda, yetkili arabulucu bu şekilde tutanak düzenlemesi yapar. Taraflar tutanakta yer alan şartlara uyum sağlamakla yükümlüdür. Aksi durumda kurallara uyum sağlamayan taraf hakkında hukuki işlem başlatılır. Taraflar bu görüşmelerde anlaşma sağlayamazsa, süresi içerisinde mahkemeye başvuru yapmalıdır.
Arabuluculuk, özellikle iş davalarında gerçekleşen zamanın kısa sürede sonuçlanmasını hedeflemiştir. Dava süreleri birkaç yıl boyunca devam etmektedir. Fakat arabulucuya başvurulan her konu ise, ortalama üç veya dört hafta içerisinde sonuçlanmaktadır.
Arabulucuya başvurma süresi şartı, işe iade davası için kesin şekilde belirlenmiştir. Kanun koyucunun belirlemiş olduğu sisteme göre; Feshi gerçekleşen işçi işe iade hakkını kullanabilmek içini bir ay içerisinde arabulucuya başvuru yapmalıdır. Süresi içerisinde gerçekleşen başvuru sonrasında arabuluculuk toplantıları düzenlenir. Toplantılarda anlaşma sağlanmazsa eğer, bu durumda da dava açılma süresi arabuluculuk son tutanağından sonra iki haftadır.
İşe İade Arabuluculuk
İşe iade davasının açılabilmesi için, ilk olarak belirtilen sürede arabulucuya başvuru yapılması zorunludur. Arabulucuya başvuru yapılmadan dava açan kişinin davası, mahkeme tarafından usule uygun olmadığı için reddedilir.
Arabuluculuk ve işe iade davası süreleri, avukatsız ilerletilebilen dava türlerindendir. Fakat süreçlerde gerekli olan işlemlerin önemliliği ve zamanaşımı süreleri dikkate alındığı zaman, avukatsız ilerletilen her davanın hak kaybına neden olduğu belirlenmiştir.
Kıdem Tazminatı Arabuluculuk
Arabulucuya başvurma süresi, kıdem tazminatında farklılık gösterir. Kıdem tazminatı, kötü niyet tazminatı, ihbar tazminatı vb. diğer tazminat türlerinde zaman aşımı süresi beş yıl olmaktadır. Kıdem tazminatının yanı sıra pek çok konu başlığında da ilk olarak arabulucuya başvuru yapılması gerekir. Bunları belirtecek olursak;
- İşe iade davası
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Fazla mesai ücretleri
- Sendikal tazminatlar
- Ücret alacakları
- Yıllık izin ücretleri
- Boşta geçen süre tazminatı
- İşe başlatmama tazminatı
- Yol ve yemek ücretleri
- Bayram ve resmi tatil ücretleri
- Prim ve ikramiye ücretleri
Arabulucuya başvurma süresi ve arabuluculuk süresindeki haklarınızı öğrenmek için, internet sayfamızdaki iletişim bilgilerinden faydalanarak hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
0