Babalık Davası Açma
Babalık davası açma istemi hangi durumlarda gerçekleşebilir? Babalık davası, evlilik dışında doğan çocuğun haklarının korunması için, talep edilecek bir dava türü olmaktadır. Baba, evlilik birliği içerisinde dünyaya gelmeyen çocuk hakkında, velayet haklarına sahip olamaz.
Çocuk, doğumundan sonra başka bir erkeğin hanesine kayıt ettirilmediyse eğer, gerçek babasının soy bağı kurma işlemleri yapmasıyla birlikte, babasının kimlik hanesinde olan yerine kayıt edilir. Baba, çocuğunu tanımak için gerekli resmi işlemleri yapmışsa eğer, bu davanın açılmasına gerek duyulmaz. Aksi olan durumlarda anne ya da çocuk babaya karşı olarak, bu davanın açılmasını talep edebilirler. Eğer baba hayatta değil ise, babanın mirasçılarına yönelik olarak babalık davası açma hakları bulunur.
Babalık Davasında Zamanaşımı
Babalık davasında zamanaşımı süresi nasıl belirlenir? Hak düşürücü süre olarak belirlenen zaman aşımı süresi, hangi etkenler doğrultusunda belirlenir? Bu soruların yanıtını, hukuk büromuz tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanan yazımızın bu kısmında bulabilirsiniz.
Babalık davasının açılmasında annenin hak düşürücü süresi, çocuğun doğumundan sonraki 1 yıl olmaktadır. Yani çocuk doğduktan sonra, 1 yıl içerisinde anne tarafından, babaya yönelik olarak dava açılabilir. Buradaki bir yıllık süre hak düşürücü süre olmaktadır. Fakat bu sürede çocuk, başka bir erkeğin hanesine kayıtlıysa ve bunun iptali için geçerli olan bir dava süreci varsa eğer, mahkeme bu sürenin geçirilmesini kabul edecektir. Yargıtay kararları da, babalık davası açma konularında bu görüşte kararlar vermektedir.
Babalık Davasında Annenin Hakları
Babalık davasında annenin hakları neler olmaktadır? Anne olan kadın, birliktelik yaşadığı erkekten bu dava ile birlikte belli başlı haklar talep edebilir. Yapılabilecek talepler hakkında birkaç bilgi verecek olursak;
- Doğum giderleri
- Doğumdan önceki ve sonraki olan 6 hafta içerisinde yapılan geçim giderleri
- Gebelik dönemimin ve doğumdan kaynaklı oluşan giderlerin hakları, anneye ödenmesi gereken ücretler olmaktadır.
Ayrıca bilinmesi gereken bir hususta ölü doğan bebekler hakkında olmaktadır. Evlilik birliği kurulmadan anne olan kadın, bebeği ölü doğmuş olsa bile, bebeğin babası olan erkekten bu maddi eylemlerin karşılanmasını talep edebilmektedir.
Babalık davası açma ve evlilik dışı doğan çocuğun mirasçılığı konusunda, detaylı görüşme yapmak için hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Akıl Hastalığı İle Boşanma Davası için tıklayınız.
0