Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Mirasçılığı
Evlilik dışı doğan çocuğun mirasçılığı nasıl olmaktadır, bu şekilde Dünya’ya gelen çocuk anne ve babasından nasıl miras hakkı alabilir?
Evlilik dışı doğan çocuk eğer ki baba ile soy bağı kurulmazsa, annenin nüfus hanesine kayıt edilir. Bu durumda da çocuk annesinin soyadını alır ve çocuğun velayet hakları tamamen anneye ait olur. Baba doğumdan sonra çocuk ile arasındaki soy bağını kuracak işlemler yaparsa, çocuk babanın soyadını kullanır. Evlilik birliği içerisinde ve evlilik dışında doğan çocukların; soyadı, velayet hakkı ve miras hakları birbirinden farklı olmaktadır. Evlilik dışı doğan çocuğun mirasçılığı konusunu anne ve baba açısından inceleyerek belirteceğiz.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Anneden Miras Hakkı
Evlilik dışı doğan çocuğun anneden miras hakkı nasıl olur? Makalemize başlarken de anlattığımız gibi çocuk, evlilik dışı doğum ile dünyaya gelirse ve baba soy bağını kurmazsa çocuğun bütün Kanuni hakları sadece anneye ait olur. Anne ile direkt olarak bütün resmi gereklilikleri kurulur.
Anne ile çocuk arasındaki resmi bağlardan biri de miras hakkı olmaktadır. Çocuk ne şekilde doğarsa doğsun, annesinin yasal olarak mirasçısı olur. Farklı durumlar oluşana kadar da çocuğun mirasçılığı değişmez. (Bakınız: Reddi miras, Mirasçılıktan çıkartma) Evlilik dışı doğan çocukların Kanuni hakları 2002 yılında çıkartılan yeni Kanun tasarısı ile genişletilmiştir. Evlilik dışı çocuğun mirasçılığı hakkında olan bu maddeye makalemizin son kısmında yer vereceğiz.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Babadan Miras Hakkı
Evlilik dışı doğan çocuğun babadan miras hakkı, 2002’de çıkartılan yasa ile farklı olmuştur. Bu yasaya göre; “2002 yılında Türk Medeni Kanunundaki değişiklikle beraber tabii babalık kaldırılıp, yerine maddi sonuçlarıyla babalığı içeren tek bir babalık getirildi. Oysa eskiden evli erkekler, evlilik birliği içerisinde olmadığı diğer kadınlara evlilik vaadinde bulunmadıklarını söyledikleri takdirde mahkeme çocuğu yasal haklarından yoksun bırakabiliyordu. 2002 yılından itibaren ise evlilik dışı doğan çocuklar da aynı şekilde evlilik birliği içinde doğan çocuklar gibi soy isim ve miras hakkına sahip oldu” diye belirtebiliriz.
Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Babalık davası ve soy bağının kurulması davası, babanın ölümünden sonrada açılabilir. Açılan bu davaya ölen babaya vekâleten onun mirasçılara devam edebilir.
Evlilik dışı çocuğun mirasçılığı ve diğer miras davalarınızla ilgili olarak görüşme taleplerinizde, Avcılar Boşanma Avukatı ile iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.
Boşanmada yargılama süreci hakkında bilgi almak için, bir sonraki yayınımıza göz atabilirsiniz.
0