Boşanma Davası Dilekçesi
Boşanma davası dilekçesi hakkında, bilgilendirme amaçlı hazırladığımız makalemizde birçok bilgiye ulaşmanızı amaçladık.
Evlilik akdi, kadın ve erkeğin istekleri doğrultusunda yasal işlemlerin yapılmasından sonra oluşan bir birlikteliktir. Evlilik akdinin gerçekleşmesi ile birlikte tarafların birbirlerine karşı sorumlulukları da oluşur. Bu sorumluluklar hem maddi, hem de manevi yönde olmaktadır. Fakat bu sorumluluklar yerine getirilemezse, evlilik birliği çekilmez bir hal alır ve boşanma istemi oluşur.
Boşanma isteminde en temel unsurlardan biri de boşanma dava dilekçesinin hazırlığıdır. Dava dilekçesi hazırlığı, boşanma eylemi gibi ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; anlaşmalı boşanma dilekçesi ve çekişmeli boşanma dilekçesidir. Kanun koyucu bu konuda özel bir yaptırım uygulamamaktadır. Yani, dilekçenizi kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi bu konuda avukat desteği de alabilirsiniz.
Boşanma dava dilekçesi başlıklı makalemize türleri ve bu türlerin hazırlıkları nasıl olmalıdır konusu hakkında bilgiler vererek devam edeceğiz.
Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi
Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi, beraberinde hazırlanan protokol ile işleme koyulmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası, taraflar için en kısa zamanda sonuçlanan davadır. Fakat bu dava için karşılıklı olarak iki tarafın bütün konularda anlaşmaya varması gerekir. Yani; nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı vb. bütün konularda uzlaşılmalıdır. Aksi olan bir durumda boşanma istemi gerçekleşemez.
Boşanma dava dilekçesi, anlaşmalı boşanmalarda daha kısa olarak hazırlanan bir evrak olmaktadır. Bu dilekçede, tarafların hazırlanan protokoldeki maddeleri kabul ettikleri ve boşanmayı kabul ettikleri yer alır.
Çekişmeli Boşanma Davası Dilekçesi
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi, anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun ve detaylı olarak hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu evrak içerisinde; tarafların ikametgâh adresleri, boşanmanın gerçekleşmesine sebep olan unsurlar, nafaka, tazminat, mal paylaşımı, velayet vb. bütün haklar yer almaktadır.
Hazırlanacak olan bu dilekçe, başlayacak olan mahkeme sürecinin de en temel noktasını oluşturur. Bu sebeple de oldukça önemlidir. Dilekçenin içeriğinde yer alacak olan, boşanma sebebini oluşturan olaylar, Kanuna uygun şekilde belirtilmeli ve o şekilde yazılmalıdır. Fazla uzun olarak anlatılmamalı ama hiçbir detay da atlanmamalıdır. Ayrıca bu dilekçede yer alacak olayların ispatı da mahkeme sürecinde, mahkemeye sunulacaktır.
Boşanma dava dilekçesi ve boşanmaya dair olan bütün konularınız ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı için, bir sonraki yayınımızı inceleyebilirsiniz.
0