İş Mahkemeleri İçin Arabulucu

İş Mahkemeleri İçin Arabulucu

İş mahkemeleri için arabulucu zorunluluğu var mıdır? Bu sorunun yanıtını ve detaylarını, hukuk büromuz tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanan bu makalemizde bulabileceğiniz gibi, internet sayfamızda yer alan diğer iş davaları makalelerinden de farklı içeriklere ulaşabilirsiniz.

İş mahkemelerindeki dava süreçlerinin daha kısa zamanda sonuca ulaşması için tasarlanan bu yasa uygulaması, işçi ve işveren arasındaki sorunun kısa çözüm yolu olmuştur. Yerleşim yerindeki arabuluculuk merkezine yapılacak olan başvuru ile süreç başlayacaktır. Arabulucu olarak görevli olan vekil avukat, tarafların toplantı yapması için, bir düzenleme yapar. Taraflar kendileri bu görüşmeye katılabileceği gibi, vekil avukatları da bu görüşmeye katılma da yetkili olmaktadır. İş mahkemelerinde arabulucu sistemi ile Ülkemizde de son yıllarda pek çok iş davası konusu kısa sürede çözüme ulaşmıştır.

Arabulucu Süreci

Arabulucu süreci nasıl ilerlemektedir? Arabulucunun görev ve yetkileri arasında, tarafları yönlendirmek gibi bir unsur kesinlikle yoktur. Her iki tarafa karşı tamamen tarafsız kalmakla görevlidir. Ayrıca tarafların uzlaşma sağlaması dâhilinde, bütün unsurların yer aldığı bir tutanak hazırlamakta arabulucunun yetkisinde olmaktadır.

Arabulucu kendisine yapılan başvuru sonrasında 3 hafta içerisinde, süreci sonlandırmalıdır. Resmi olarak belirlenen bu süre, en fala 1 hafta uzatılabilmektedir. Bu şekilde de belirtmemiz gerekir ki; Arabuluculuk sistemi ile süreç, en fazla 1 ay içerisinde sonuca ulaşmak zorundadır. İş mahkemeleri için arabulucu sistemi, yapılan uygulamanın kısa sürdüğü için oldukça avantajlıdır.

Arabulucuda Anlaşmak Zorunlu mu?

Arabulucuda anlaşmak zorunlu mu? Arabulucu sisteminde, taraflar birbirlerinden talep ettikleri unsurları beyan ederler. Fakat bu görüşmelerde anlaşma sağlanması zorunlu bir unsur değildir. Şöyle ki, taraflardan birinin talebini, diğer kabul etmezse ve her iki tarafta sürecin bu şekilde sonlandırılmasını talep ederse, arabulucu olarak görev yapan kişi süreci uzlaşma sağlanmadan sonlandırır ve yetkili yerlere bu şekilde bildirim yapar.

Uzlaşma sağlanamamasından sonra, taraf ya da tarafların isteği ile mahkeme süreci başlatılabilir. Başlatılması muhtemel olan dava süreci için geçerli olan hak düşürücü süreleri göz önünde bulundurularak, gerekli başvurular yapılmalıdır. Aksi olan durumlarda, dava hakkı kaybedilir.

İş mahkemeleri için arabulucu görüşmesi yapmak için, internet sayfamızda yer alan iletişim bilgilerinden faydalanarak Arabulucu Avukat ile iletişime geçebilir ve arabuluculuk sürecinizin başlamasını sağlayabilirsiniz.

İş Mahkemesinde Delil başlıklı yayınımız için tıklayınız.

0

Related Posts

Yorum Gönder