İş Mahkemesinde Delil
İş mahkemesinde delil olarak neler kullanılabilir? İş Kanunları gerekliliğince bu konularda dava açılmadan önce yapılması gereken işlem, arabuluculuk sistemine başvurmak olmaktadır. İş Mahkemesi için arabulucu da anlaşma sağlayamayan taraflar, daha sonra belirlenen süre içerisinde dava açma hakkını kullanabilirler. Açılan davada da ispat yükümlülüğü, davacı tarafa ait olmaktadır. Davacı taraf mahkemeye sunacağı, deliller ve şahitlerin beyanları ile davasında haklı olduğunu ispat edebilir.
Dava süreci başlarken ilk olarak, dava dilekçesinin mahkemeye iletilmesi gerekir. Bunun sonrasında mahkeme taraflara tebligat ile delil dilekçesinin hazırlanması gerektiğini belirtir. Burada mahkemenin vereceği süre 15 gün olmaktadır. Yani mahkemenin vereceği bu süre içerisinde, deliller ve şahitler mahkemeye beyan edilmelidir. İş mahkemesinde delil olarak; Kayıtlar, konuyu bilen kişiler, ek bütün evraklar mahkemeye iletilebilir.
İş Mahkemesi Süresi
İş mahkemesi süresi ne kadar olmaktadır? Hukuk sistemimize göre, her davanın süreci farklı olarak ilerlemektedir. Bu sebeple de davanın sonuca ulaşması için geçen zamanda farklılık gösterir. Ayrıca dava sürenizin avukatlı ya da avukatsız ilerletilmesi de, zaman açısından farklılık gösteren bir etken olmaktadır. Şöyle ki, avukat ile ilerletilen her davanın süreci daha kısa olmaktadır. Ayrıca bu şekilde ilerletilen davalarda usule ve esasa aykırı işlem olmayacağı için, hak kaybı da yaşanmaz.
İş mahkemeleri ortalama olarak 18 ay sürmektedir. Bu süre avukat ile ilerletilen davalar için geçerli olmaktadır. Eğer davanızı avukatsız ilerletecekseniz eğer, buradaki süre 3 yıl olur.
İş mahkemesinde delil başlıklı makalemizin son kısmında ise, bu davalarda yapılabilecek olan istinaf kapsamından bahsedeceğiz.
İş Mahkemesinde İstinaf
İş mahkemesinde istinaf kapsamından neler anlaşılabilir? İstinaf, mahkemenin vermiş olduğu genel karara karşı yapılan itiraz olmaktadır. Yapılan bu itirazın bir üst mahkeme tarafından kabul görmesiyle birlikte, verilen karar bozulur ve dava süreci yeniden başlamış sayılır.
Kararın kesinleşmesinden sonra yapılan istinaf başvuru süresi için, geçerli bir süre olmaktadır. Hak düşürücü süre içerisinde yapılan başvuru ile birlikte dava dosyası incelenir ve karar aşamasına geçilir. İstinaf mahkemesinin kararı ile yerel mahkemenin vermiş olduğu karar bozulabilir.
İş mahkemesinde delil ve iş davaları süreci hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzla iletişime geçebilir ve danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Evlilikten Sonra Akıl Hastalığı makalemizi inceleyebilirsiniz.
0