Evlilikten Sonra Akıl Hastalığı
Evlilikten sonra akıl hastalığı durumu gerçekleşirse, boşanma davası için geçerli bir sebep oluşur mu? Bilindiği gibi, Kanunlarımıza göre, boşanma isteminin geçerli ve kanıtlanabilir olması gerekir. Aksi olan durumlarda, geçerli ve yasal olan evlilik sonlandırılamaz.
Medeni Kanunumuzun 165. Maddesi uyarınca, akıl hastalıkları geçerli bir boşanma sebebi olmaktadır. Fakat aynı kanun maddesinden yola çıkarak belirtmemiz gerekir ki; Akıl hastalığı, doktor raporu ile kanıtlanmış olmalıdır. Ayrıca bilinmesi gerekir ki; Evlilik birliğinde yer alan kişinin akıl hastalığının, ortak hayat birleştikten sonra gerçekleşmesi sorun teşkil etmez. Yani evlilik birliği devam ederken kişinin akıl hastalığı ortaya çıkarsa, evlilikten sonra akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açılabilir.
Akıl Hastalığıyla Ortak Hayatın Bozulması
Akıl hastalığıyla ortak hayatın bozulması durumlarında, boşanma davası istemi gerçekleşebilir. Konu hakkında iki etkenin gerçekleşmesi gerekir. Bunlar; Kurul tarafından beyan edilen akıl hastalığı raporu ve ortak hayatın çekilmezlik kapsamıdır.
Akli dengede yaşanılan sorunlar sebebiyle, tarafların yaşam alanı çekilmez olabilir ve hayatları bazı koşullarda tehlikeye girebilir. Türk Medeni Hukuku kurallarımız gerekliliğince de, böylesi olan durumlarda karşı tarafa boşanma davası açma hakkı sunulur. Bu davanın içeriği başlatılmadan ya da başlatıldıktan sonra, akıl hastası olan eş için, haklarını savunabilecek bir vekil ataması yapılmalıdır. Aksi olan durumlarda, davanın açılmasında ve ilerletilmesinde yanlış usul ve işlemler olacağı için, kanunlarımız bu şekilde tasarlanmıştır.
Evlilikten sonra akıl hastalığının nedeniyle açılacak olan boşanma davasında, davanın açılma şekli ve uygulanacak usullere dikkat edilmelidir. Yazımıza devam ederken, bu usullerden bahsedeceğiz.
Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma Davası Açma
Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açma işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, davanın açılma sebebi olmaktadır. Uygulamalarda sıklıkla yapılan en büyük hata bu şekilde olmaktadır.
Akıl hastası olan eşe açılan boşanma davasının sebebi kesinlikle, “akıl hastalığı sebebiyle boşanma istemi” şeklinde olmalıdır. Genel olarak bu sebepten dolayı olsa da dava, evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açılmaktadır. Bu şekilde açılan bir davanın reddinin gerçekleşmemesi için, usulüne uygun şekilde ıslah yapılması gerekir.
Evlilikten sonra akıl hastalığı ve akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açılma işlemleri hakkında detaylı görüşme yapmak için, hukuk büromuzla iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.
Bir sonraki yayınımız olan Kişisel İlişkinin Kaldırılması Usulü için tıklayınız.
0